wtorek, 29 stycznia 2013

Ciasto bananowe


   Macie czasami problemy z ciastami? Problemy, w sensie trudności z przygotowaniem ich tak, żeby to się w efekcie nadawało do zjedzenia? Agnieszce się to raczej nie zdarza, ale mamy taką koleżankę, która potrafi schrzanić nawet najprostszą szarlotkę (z litości nie wspomnę imienia:)) To jej dedykujemy przepis na to ciasto... jest jeszcze prostsze niż cokolwiek co do tej pory przygotowywaliśmy, więc może tym razem jej się uda. 


piątek, 25 stycznia 2013

Bułeczki dyniowe z rodzynkami




   Trochę zwolniliśmy ostatnimi czasy, ale to nie dlatego, że zupełnie przestaliśmy jeść... Po prostu zrobiliśmy kilka przepisów, które muszą poczekać na publikację, a przez to nie było czasu na nic więcej. W ramach delikatnej rekompensaty, szybka propozycja śniadaniowa.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym




   Śniła mi się chińszczyzna przygotowywana w domu... i w końcu się wyśniła. Okazuje się, że nie jest to wcale skomplikowane... wystarczy zacząć...


wtorek, 15 stycznia 2013

Zupa dyniowo-pomidorowa z limonką



   Kolejna wariacja na temat zupy pomidorowej. Tym razem z wykorzystaniem mrożonego jesienią puree dyniowego. Będziemy Was katować przepisami z tym puree, bo zrobiliśmy sporo, a przy tym mamy nadzieję, że zarazimy Was pomysłem na przygotowanie takiego w przyszłym sezonie. Naprawdę świetnie sprawdza się w bardzo różnych rolach. 

piątek, 11 stycznia 2013

Banany w czekoladzie na patyku


   Oszczędzimy Wam większej fatygi w piątek, bo i tak pewnie większość wieczorem ucieka świętować początek weekendu. Dlatego dzisiaj u nas przepis prosty i szybki w wykonaniu, za to efektowny i smaczny. Można zrobić, żeby rozpieszczać samego siebie, ale pasuje też dzieciakom... niech i one mają karnawał... Podejrzeliśmy ten patent gdzieś, kiedyś. Niestety dzisiaj już żadne z nas nie pamięta gdzie...

czwartek, 10 stycznia 2013

Spring rolls




   Jakiś czas temu, mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Tomka Woźniaka na pierwszej edycji Good Food Fest. Było całkiem interesująco i przywieźliśmy stamtąd wiedzę, którą dziś chcielibyśmy się z Wami podzielić. 

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Sernik z masłem orzechowym




   Agnieszka widząc popularność zapowiedzi tego posta na Twarzoksiążce, stwierdziła, że powinniśmy publikować na blogu tylko przepisy na serniki. Co myślicie? Zanudzilibyśmy Was pewnie w dwa tygodnie :)

piątek, 4 stycznia 2013

Dyniowe ravioli z sosem orzechowym




   Jeśli mielibyście pomysł na spędzenie całej soboty w kuchni, to takie ravioli są świetnym pomysłem. I literalnie, mam tutaj na myśli całą sobotę (no może, prawie całą). Ich produkcja zajmuje dosyć dużo czasu, ale efekt jest więcej niż interesujący. Domowy makaron, położy na łopatki wszystkich pożeraczy sklepowych gotowców.