poniedziałek, 28 października 2013

Makaron z dynią hokkaido i boczkiem - Tagliatelle with hokkaido pumpkin puree and bacon





   Dynia jesienią króluje na wszystkich stołach. Na naszym także, chociaż w trochę innej wersji niż zwykle... zresztą poczytajcie.






   Kluczem do przygotowania tego makaronu jest dynia Hokkaido. Nie wiem, czy mieliście okazję kiedyś próbować, ale jeśli nie, to koniecznie powinniście. Da się ją kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z warzywami, albo zamówić u sprzedawcy, który regularnie bywa na okolicznej giełdzie warzyw. Od zwykłej dyni już na pierwszy rzut oka różni się wielkością. Największe są wielkości średniej główki kapusty, smak też jest dużo słodszy... No i oczywiście jest tak twarda, że jedyny sposób jej zmiękczenia, jaki mi przyszedł do głowy, to najpierw ją upiec. Do pokrojenia na surowo potrzebny byłby chyba topór...

For English version roll down
Potrzebne będzie:
  • mała dynia hokkaido 
  • 8 plastrów bekonu
  • gałązka rozmarynu
  • garść suszonych pestek z dyni
  • 200 gramów makaronu tagliatelle 

   Dynię pieczemy w całości w piekarniku - około 30 min w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy, a potem obieramy ze skóry. Od miąższu oddzielamy pestki i rozdrabniamy go ostatecznie w malakserze, w razie potrzeby podlewając mlekiem, tak żeby miał lekko płynną konsystencję. 
   Na patelni podsmażamy przez chwilę pokrojony w paski boczek, a gdy się zezłoci dodajemy mus z dyni i świeży rozmaryn. Chwilę przesmażamy, tak żeby smaki się przeniknęły, a następnie łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni, wstępnie podprażonymi przez chwilę na suchej, gorącej patelni. 

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz




Tagliatelle with hokkaido pumpkin puree and bacon
You will need:
  • 1 hokkaido pumpkin
  • tagliatelle
  • 8 slices of bacon
  • spring of rosemary
  • dried pumpkin seeds

   Place the pumpkin on a baking sheet and roast in 180 degree oven for 30 minutes or until pumpkin is fork-tender. Cool it  and with a spoon scrape out the seeds and pulp from the center. Then remove the skin from the pumpkin. Throw in a food processor a few chunks at a time and pulse the pumking until it's totally smooth. Add a little milk to moisture the consistency.  Heat a non-stick pan over medium heat. Slice the bacon, put it on the pan and fry it. Add the pumpkin puree and sliced leaves of rosemary. Fry everything just a moment and combine with pasta. Serve with dried pumpkin seeds.

Text: Aga

6 komentarzy:

  1. Makaron to zdecydowanie mój ulubiony obiad! Z dynią i boczkiem musi być wspaniały. Bardzo apetyczne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i mam nadzieję że równie dobrze smakuje, bo dzisiaj mam zamiar upichcić na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dostałam w "spadku" kabaczki, każdy wielkości porządnego drąga. Żaden nóż sobie z nimi nie radzi, potrzebna siekiera :). Warto się jednak pomęczyć, bo jak widać po Waszym daniu, efekty są smakowite.

    OdpowiedzUsuń