czwartek, 31 października 2013

Rydze na maśle - Toasts with buttered mushrooms, garlic and parsley





   Znowu miałem udane grzybobranie i znowu niestety na rynku, a nie w lesie...





   Mimo tego, że rydze to nie jest najtańsza opcja posiłku, szczerze namawiam do jej rozważenia. Kilogram faktycznie kosztuje małą fortunę, ale nigdzie nie jest przecież powiedziane, że trzeba kupić cały kilogram. Ja ograniczyłem się do 35 dekagramów i z powodzeniem wystarczyło to na pyszny posiłek dla całej rodziny. Wystarczyło tylko wspomóc się odrobinę grzanką. O przygotowaniu w zasadzie nie bardzo jest co pisać, bo wszystko ogranicza się do kilku ruchów nożem... Przy odrobinie wprawy uda się Wam rzecz niemal skończyć zanim Strachy na Lachy dotrą do wersu o smażeniu rydzów na maśle... :)


For english version roll down 
Potrzebne będzie:
  • 350 gramów świeżych rydzów 
  • łyżka klarowanego masła
  • 4 grzanki (u nas w wersji z pełnoziarnistego, ciemnego pieczywa)
  • ząbek czosnku
  • garść liści pietruszki
   Rydze pokroić w paski, wrzucić na rozgrzane klarowane masło. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i garść lekko posiekanych liści pietruszki. Chwilę smażyć i wyłożyć na grzankę z razowego pieczywa, podsmażoną wcześniej na maśle z obu stron...


Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz

Toasts with buttered mushrooms, garlic and parsley
You will need:
  • mushrooms  in Latin they are called Lactarius deliciosus, they are an edible species of agaric
  • peeled clove of garlic
  • handful of parsley
  • wholemeal bread fried on both sides

   Heat the non stick pan with clarified butter. Slice the mushrooms and put them on the pan. Put the garlic in the press and squeeze it stright to the pan. Add a handful of chopped parsley leaves. Fry for a while and put on a slice of wholemeal bread.

Text: Aga



1 komentarz: