środa, 11 września 2013

Orzechowo-cynamonowe ślimaki






   Za oknem dziś jesień pełną parą, więc takie jesienne słodkości będą jak znalazł. Orzechy i cynamon w roli głównej.






   


Potrzebne będzie:
na ciasto:
  • 600 gramów mąki
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 80 gramów roztopionego masła
  • dwa duże jaja
  • szczypta soli
na smarowidło:
  • 110 gramów rozpuszczonego masła
  • 190 gramów brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 75 gramów orzechów pecan
  • 100 gramów orzechów laskowych
na polewę:
  • 50 gramów serka typu Philadelphia, albo Twój Smak
  • 25 gramów masła
  • 30 gramów cukru pudru
  • 20 ml. wody

   Zaczynamy od zrobienia ciasta. Mleko lekko podgrzewamy (góra 40 stopni Celsjusza), dodajemy drożdże i dwie łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut w dyskretne miejsce, w którym drożdże będą mogły oddać się spokojnej, leniwej prokreacji. Kiedy na powierzchni mleka pojawi się piana dodajemy resztę cukru, rozpuszczone masło, sól, roztrzepane jajka i mąkę (oczywiście mąkę dodajemy stopniowo, tak żeby nie zrobić z ciasta wielkiego gluta, trudnego do wymieszania). Przed dodaniem roztrzepanych jajek, odlejcie z nich dwie łyżeczki do wysmarowania ciasta na chwilę przed pieczeniem. Wyrabiamy 6 minut, a potem formujemy z ciasta kulę i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w misce przykrytej ścierką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po godzinie wyjmujemy z miski na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt 30/60 cm. 
   Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy smarowidło, którym je potem posmarujemy. Wrzucamy orzechy do blendera, miksujemy i dodajemy cukier i cynamon. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką. Odstawiamy do chwili, kiedy będzie potrzebne. 
   Rozwałkowane ciasto smarujemy smarowidłem, a następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Powstaje w ten sposób rolada, którą następnie musimy pokroić w plastry o grubości około 3 cm. 
   Gotowe roladki (wychodzi ok. 12-14 sztuk) przekładamy do blachy, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną (wymiary blachy 30/20 cm.), przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na jakieś 15 minut do ostatecznego wyrośnięcia. Po tym czasie, smarujemy pozostawionymi wcześniej dwiema łyżeczkami roztrzepanego jaja (przyda się pędzelek) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni Celsjusza, 25-30 minut, dopóki nie zrobią się brązowe). 
   Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy polewę, wrzucając po prostu wszystkie jej składniki do miski i miksując. Na końcu dodajemy wodę dobierając jej ilość w ten sposób, żeby polewa miała właściwą konsystencję. Gotowe roladki wyjmujemy z pieca i polewamy polewą...


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz








18 komentarzy:

  1. Cudnie wyglądają te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio byłem w Krakowie i otworzyli nową sieć z takimi drożdżówkami - fenomenalne ... i wyglądały identycznie pysznie jak te :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dawno nie zbłądziliśmy do Krakowa, ale na wszelki wypadek daj namiar na to miejsce, jeśli przeczytasz tą odpowiedź... :) warto znać takie adresy...

      Usuń
  3. Polewa podbila moje serce.
    PS: Tu tez juz jesien...

    OdpowiedzUsuń
  4. na wieczór do kawki :) mm rozgrzewające i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyglądają:) muszę sobie też takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mocne słowa! Biorę się i robię, a co!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, super proste i przepyszne. Cynamonowe cudeńka... Dziękuję za inspiracje!

      Usuń
    2. fajnie, że się zdecydowałaś i jeszcze fajniej, że Ci smakowały...pozdrawiamy

      Usuń
  7. piękne bułeczki :) i dosłownie pachnące z ekranu przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, również ostatnio takie zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżowe i cynamon, idzie jesień :) A wygląda apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubie takie ciacha :) zapisuje przepis bo mi smaku narobiłeś Tomku ;)

    OdpowiedzUsuń