piątek, 24 sierpnia 2012

Mrożone ciasto cyrtynowo-bezowe


   Może niektórzy z Was pamiętają przepis na advocat. Nieśmiało marzę o tym, że może są też tacy, którzy go wypróbowali, tylko nie chcą się przyznać :) Niezależnie jednak od tego, czy pamiętacie, czy też będziecie musieli kliknąć w ten link żeby poznać, to wiecie już, że z przygotowaniem advokata jest jeden problem. Po wszystkim zostaje masa niewykorzystanych białek jaj kurzęcych... I w tym momencie do akcji wkracza oczywiście beza. A w zasadzie mrożone ciasto cytrynowe z bezą. 



   Jeśli ktoś ma ochotę poćwiczyć angielski, to oryginalny przepis pochodzi z tego bloga. My następnym razem zrobimy to ciasto dodając zdecydowanie mniej cukru do masy cytrynowej. Ale to już kwestia gustu. 


Potrzebne będzie:
Na blaty bezowe:

  • 6 białek jaj
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Na masę cytrynową:
  • 1,25 szklanki cukru (tak jak pisałem wcześniej ilość cukru następnym razem poważnie skorygujemy w dół)
  • 75 gramów masła 
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • szklanka soku z cytryny 
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki (30%)
   Najpierw przygotujemy blaty bezowe, bo potrzeba chwili by się upiekły i wykorzystamy ją na przygotowanie masy cytrynowej. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, na końcu dodając stopniowo cukier. Gdy dodamy cukier, również stopniowo, wkręcamy w masę mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny. Oczywiście cały czas miksujemy.
   Będziemy potrzebować czterech blatów bezowych. Da się to upiec na dwóch blachach jednocześnie. Jeśli Wam się nie zmieszczą i będziecie musieli je piec w dwóch turach, najlepiej jest również dwukrotnie przygotować masę bezową. Wykładamy więc papierem do pieczenia dwie blachy i rysujemy na nim koła o średnicy 22 cm.  Następnie wylewamy na nie ubite białka i z grubsza wyrównujemy. Pieczemy od 45 do 60 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza, a potem pozwalamy bezie ostygnąć. 
   Kiedy beza się piecze, przygotowujemy masę cytrynową. Na początek w małym garnuszku rozpuszczamy mieszając masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Kiedy tylko wszystko się połączy zdejmujemy z palnika, bo nie chodzi o to, żeby masło się zezłociło. W osobnej misce ubijamy jajka (razem żółtka i białka). Do masy jajecznej wlewamy zawartość garnuszka - tylko trzeba ją oczywiście trochę przestudzić, bo gorąca zetnie nam białka, a zupełnie nie o to chodzi. Mieszamy dokładnie i przelewamy z powrotem do garnka, który stawiamy na małym ogniu. Grzejemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie wrzeć. Gotujemy tak minutkę, a następnie przelewamy do miseczki i przykrywamy folią w ten sposób żeby dotykała ona powierzchni (w ten sposób na wierzchu nie powstanie skorupa). Czekamy dopóki masa nie będzie zupełnie chłodna, a następnie mieszamy z ubitą na sztywno kremówką. 
   Kiedy wszystko jest gotowe, trzeba jeszcze połączyć półprodukty w całość. W tym celu, tortownicę o średnicy 23 cm. wykładamy folią aluminiową. Na dno kładziemy blat bezowy (warto wybrać ten, który wyszedł najbrzydszy, bo i tak nie będzie go widać) i wylewamy na niego 1/3 masy cytrynowej. Na nią kolejny blat i znowu 1/3 masy, a potem jeszcze raz to samo. Ostatni pozostały blat łamiemy w rękach krusząc go na masę cytrynową i wstawiamy ciasto do zamrażalnika na noc. Taki, który leżał w zamrażalce przez noc można jeść od razu po wyjęciu. Jeśli jednak poleżał tam 24 godziny, to warto wyjąć go na 45 minut przed podaniem. Inaczej będzie bardzo zmrożony i trudny do pokrojenia. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga


















15 komentarzy:

  1. wyglada pieknie wasz Semifroddo Tort...:o)
    az chce sie kawalek na wlasnosc

    u mnie jeszcze miesiac do jesiennego sezonu tortowego, ale chyba dla siebie cos takiego wlasnie ukrece :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, ślina mi cieknie na klawiaturę... Ej, albo Wy jecie bardzo dużo ciast, albo macie najmniejszą tortownicę i paterę świata... Jak to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica jest standardowa :) to tylko Agnieszka wyrosła na rodzinną cukierniczkę...

      Usuń
  3. Pyszne połączenie bezy i cytryny, uwielbiamy... Też sami chętnie byśmy więcej piekli ale no właśnie waga bije na alarm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chromolić wagę :) zaklej plastrem jedną cyfrę...

      Usuń
  4. Wspaniały tort. Cytrynowo - bezowe słodkie szaleństwo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda zjawiskowo! Aż nie mogę oderwać wzroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie odrywaj... trzymaj komputer w obu dłoniach i dygaj do kuchni... tam znajdź takie miejsce, żebyś mogła jednocześnie gotować i patrzeć na ekran :)

      Usuń
  6. Wspanialy Wasz blog i jego przepisy. Tak mi przykro, ze mam malutki piecyk, akurat na jeden blat bezowy. Nie mam cierpliwosci robic 4 razy beze pomimo, ze Wasz tort wyglada nad wyraz smakowicie.
    Jedyny mankament tego blogu, ze nie mozna dostawac nowych postow na adres mailowy... Szkoda.
    Z zyczeniami dalszych sukcesow
    Margareta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzenie przez maila akurat łatwo zmienić :) mówisz i masz... po prawej stronie przy liczniku odwiedzin...

      Usuń
    2. A skoro nie możesz zrobić wielu bez jednocześnie, to zamiast tortu przygotuj po prostu deser. Równie pyszny, a jedna beza wystarczy w zupełności (http://nakrachymspodzie.blogspot.com/2012/08/mrozony-deser-bezowo-cytyrnowy.html)

      Usuń
    3. zawsze możesz zrobić deser bezowo-cytrynowy
      http://nakrachymspodzie.blogspot.com/2012/08/mrozony-deser-bezowo-cytyrnowy.html
      jeden blat bezowy powinie ci wystarczyć na 3-4 pucharki
      smakuje tak samo jak to ciasto, tylko inaczej podane

      Usuń
    4. Wspomnieliście Państwo, że następnym razem zmniejszycie ilość cukru w kremie. Nie przepadam za słodkimi deserami i chciałam zapytać o ile proponujecie zmniejszyć ilość cukru?

      Usuń
  7. Witam,
    do jakiej ilości proponujecie Państwo zmniejszyć cukier w kremie aby tort nie był za słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 60% pierwotnie deklarowanej ilości z powodzeniem wystarczy...

      Usuń