czwartek, 5 lipca 2012

Chłodnik jagodowy




   Pogoda taka, że chyba jedynym akceptowalnym posiłkiem pozostaje chłodnik. Jagód jeszcze nie mamy dosyć (nie wiem, czy kiedykolwiek będziemy mieli) więc dzisiaj zrobimy chłodnik właśnie z nich.






Potrzebne będzie:

  • pół kilograma jagód
  • 370 ml. wody
  • 4 goździki 
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 120 ml. mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 300 ml. jogurtu naturalnego
   Przygotowanie jest banalnie proste. Umyte jagody wrzucamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy do miękkości na małym ogniu (jakieś 5 minut). Studzimy i przecieramy przez sito. Wlewamy mleko, dodajemy cynamon i sok z cytryny. Porządnie chłodzimy i wlewamy jogurt naturalny. Podajemy z drobnym makaronem. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga









13 komentarzy:

  1. Pobadają mi się zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak zdjecia extra:) przepis rowniez:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy z jagód - nieważne, czy ciepłe, czy zimne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta zupa jest jednak lepsza w wersji chłodniejszej...jak to chłodnik :)

      Usuń
  4. Pyszny, ja dzisiaj zrobiłam ogórkowy ale jagodowy tez bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam też smakował i pewnie na ogórkowy chłodnik też przyjdzie czas

      Usuń
  5. świetne zdjęcia a chłodnik zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A perfect summer soup! Fresh and delightful!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podobają mi się zdjęcia i piękny kolor chłodnika.
    Dla mnie owocowa zupa nie może stanowić prawdziwego obiadu (bo nie),
    ale Twój przepis brzmi jak idealny deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Tomasz też tak ma i zawsze jak na obiad jemy zupę owocową albo naleśniki z owocami to pyta się "gdzie obiad?" :)

      Usuń