wtorek, 5 czerwca 2012

Zupa truskawkowo-waniliowa


   Sezon na truskawki powoli się kończy, trzeba więc wykorzystywać te ostatnie okazje. Pokatujemy Was jeszcze trochę, bo oprócz tego, zostało nam do opisania jeszcze kilka przepisów z truskawkami. Ale to z czasem. 
   Dzisiaj natomiast, letnich zup początek. Czyli pierwszy chłodnik na naszym blogu. Pierwszy i od razu truskawkowy :) Spróbujcie koniecznie, a jeśli macie dzieci, to bezwzględnie; bo to im właśnie, ta zupa najbardziej smakuje. Nie obawiajcie się, że to potrawa z winem. Alkohol wyparuje zanim usiądziecie do jedzenia, a smak wina zostanie. 


Potrzebne będzie:
  • pół kilograma truskawek
  • 150 ml. półsłodkiego lub słodkiego czerwonego wina
  • szklanka wody
  • łyżka cukru pudru
  • laska wanilii
  • około 700 ml. naturalnego jogurtu (my użyliśmy mieszaniny zwykłego i greckiego w proporcjach 2:1)


   Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii. Całość gotujemy niecały kwadrans na wolnym ogniu, tak żeby alkohol wyparował, a wanilia uwolniła smak. Wtedy dokładamy truskawki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a gdy to się stanie wyjmujemy wanilię, wyskrobujemy z niej nasionka, które dodajemy do zupy, a następnie wlewamy jogurt i całość miksujemy na gładko. Podajemy oczywiście schłodzone. 
Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga






4 komentarze:

  1. nie pamiętam kiedy ostatnio próbowałam owocowej zupy..

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna, ja dodałabym do niej jeszcze makaron i pływałabym w obłokach:)

    OdpowiedzUsuń