Poszalejemy dziś trochę, bo super ekonomiczne danie to nie będzie. Za cukrowy groszek trzeba zapłacić jakieś 12 zł., ale raz na jakiś czas można sobie chyba pozwolić :) Tym bardziej, że efekt jest przepyszny, a żeby go osiągnąć wystarczy odrobina wysiłku. To naprawdę przygotowuje się łatwo i szybko.
Potrzebne będzie:
- paczka groszku cukrowego
- polędwiczek z kurczaka tyle ile zjecie
- stosowna do ilości polędwiczek, liczba plastrów boczku
- listków szałwii również tyle ile polędwiczek
- trzy łyżki oleju
- łyżka oliwy extra virgin
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy dijon
Polędwiczki solimy, pieprzymy i każdą z nich owijamy w plaster boczku, na wierzchu kładąc listek szałwii (jeśli macie bardzo słony boczek, to z soli można zrezygnować). Tak owinięte polędwiczki smażymy na średnio gorącym oleju przez około sześć minut z każdej strony, tak żeby boczek smacznie się zrumienił.
W czasie smażenia polędwiczek gotujemy w osolonej wodzie groszek. Uważajcie, bo dzieje się to bardzo szybko; nie powinno zająć więcej niż cztery minuty. Taki groszek świetnie smakuje z sosem majonezowym, który przygotowujemy mieszając majonez z musztardą i oliwą.
Jak widać z opisu przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 20 minut, a efekt świetny.
Przepis na polędwiczki autorstwa Sarah Carey.
Przepis na polędwiczki autorstwa Sarah Carey.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Wspaniałe i do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWypróbowane kilka razy - za każdym razem jeszcze pyszniejsze :)))
OdpowiedzUsuń