środa, 6 czerwca 2012

Polędwiczki owinięte boczkiem z szałwią



   Poszalejemy dziś trochę, bo super ekonomiczne danie to nie będzie. Za cukrowy groszek trzeba zapłacić jakieś 12 zł., ale raz na jakiś czas można sobie chyba pozwolić :) Tym bardziej, że efekt jest przepyszny, a żeby go osiągnąć wystarczy odrobina wysiłku. To naprawdę przygotowuje się łatwo i szybko. 






Potrzebne będzie:
  • paczka groszku cukrowego
  • polędwiczek z kurczaka tyle ile zjecie
  • stosowna do ilości polędwiczek, liczba plastrów boczku
  • listków szałwii również tyle ile polędwiczek
  • trzy łyżki oleju
  • łyżka oliwy extra virgin
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
   Polędwiczki solimy, pieprzymy i każdą z nich owijamy w plaster boczku, na wierzchu kładąc listek szałwii (jeśli macie bardzo słony boczek, to z soli można zrezygnować). Tak owinięte polędwiczki smażymy na średnio gorącym oleju przez około sześć minut z każdej strony, tak żeby boczek smacznie się zrumienił. 
   W czasie smażenia polędwiczek gotujemy w osolonej wodzie groszek. Uważajcie, bo dzieje się to bardzo szybko; nie powinno zająć więcej niż cztery minuty. Taki groszek świetnie smakuje z sosem majonezowym, który przygotowujemy mieszając majonez z musztardą i oliwą. 
   Jak widać z opisu przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż 20 minut, a efekt świetny.
Przepis na polędwiczki autorstwa Sarah Carey.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







3 komentarze:

  1. koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowane kilka razy - za każdym razem jeszcze pyszniejsze :)))

    OdpowiedzUsuń