Czasami nie są potrzebne żadne kombinacje i udziwnienia. Wystarczy prosty przepis łączący smaczne składniki i w efekcie powstaje coś, co jest bardzo smaczne. Tak jest właśnie w przypadku tego ciasta. To nic specjalnie wyszukanego, ale nie można go pominąć w sezonie truskawkowym. Zresztą z innymi owocami smakuje równie wyśmienicie.
Potrzebne będzie:
Składniki na ciasto:
- 800 gramów truskawek
- 200 gramów miękkiego masła
- 160 gramów drobnego cukru (ok.3/4 szklanki)
- 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 160 gramów mąki pszennej
- 100 gramów masła
- 6 łyżek cukru trzcinowego demerara
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy
21 cm (można większą, do 23cm) smarujemy masłem.
W osobnej misie przygotowujemy
kruszonkę. Najpierw rozcieramy palcami masło z mąką. Gdy już się połączą
dodajemy cukier i mieszamy w palcach lub widelcem.
Do drugiej miski
przesiewamy mąki, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko dokładnie.
W misie numer trzy, najlepiej największej ze wszystkich przygotowujemy ciasto. Najpierw ucieramy masło z cukrem na gładką, kremową masę. Potrwa to pewnie z sześć minut. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (mniej więcej co dwie minuty), cały czas ucierając, a następnie składniki suche, przy których dobrze zmniejszyć trochę obroty miksera. Mieszamy dopóki wszystkie składniki się nie połączą.
Gotowe ciasto przekładamy do formy, na wierzchu rozrzucamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez godzinę lub chwilę dłużej do suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem lub nie i podajemy.
Posypujemy cukrem pudrem lub nie i podajemy.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Prosto i pysznie! Zazdroszcze pieknej pogody, tez chetnie spedzilabym troche czasu na swiezym powietrzu, ale w nieustannie siapiacym deszczu to zadna przyjemnosc.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne ciasto, mało w nim wysiłku a prezentuję się świetnie i smakuje pysznie;)
OdpowiedzUsuńpiękna aranżacja
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńwspaniałe zdjęcia.
OdpowiedzUsuńach, uwielbiam klasyczne ciasta, zrobione po swojemu. truskawkowe ciasto, które pokazujesz znam na wylot. jest znakowmite, a w Twoim wydaniu... dodatkowo przepiękne ;]
Witam, mam pytanie! Mrożone truskawki krzyczą do mnie czy mogą być użyte do tego przepisu, bo bardzo by chciały ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam to ciasto w sezonie...próbuj...a jeżeli już spróbowałaś (bo dosyć dawno to pytanie padło :) ) to koniecznie daj znać czy wyszło? pozdrawiamy
Usuńzrobiłam i wyszło niesamowicie dobre, naprawde polecam!
OdpowiedzUsuń