wtorek, 12 czerwca 2012

Najprostsze ciasto z truskawkami



   Czasami nie są potrzebne żadne kombinacje i udziwnienia. Wystarczy prosty przepis łączący smaczne składniki i w efekcie powstaje coś, co jest bardzo smaczne. Tak jest właśnie w przypadku tego ciasta. To nic specjalnie wyszukanego, ale nie można go pominąć w sezonie truskawkowym. Zresztą z innymi owocami smakuje równie wyśmienicie. 




Potrzebne będzie:

Składniki na ciasto:


  • 800 gramów truskawek
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 160 gramów drobnego cukru (ok.3/4 szklanki)
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 160 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów masła
  • 6 łyżek cukru trzcinowego demerara
   Piekarnik nagrzewamy do  180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm (można większą, do 23cm) smarujemy masłem. 
   W osobnej misie przygotowujemy kruszonkę. Najpierw rozcieramy palcami masło z mąką. Gdy już się połączą dodajemy cukier i mieszamy w palcach lub widelcem. 
   Do drugiej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko dokładnie. 
   W misie numer trzy, najlepiej największej ze wszystkich przygotowujemy ciasto. Najpierw ucieramy masło z cukrem na gładką, kremową masę. Potrwa to pewnie z sześć minut. Stopniowo dodajemy po jednym jajku (mniej więcej co dwie minuty), cały czas ucierając, a następnie składniki suche, przy których dobrze zmniejszyć trochę obroty miksera. Mieszamy dopóki wszystkie składniki się nie połączą. 
   Gotowe ciasto przekładamy do formy, na wierzchu rozrzucamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez godzinę lub chwilę dłużej do suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem lub nie i podajemy.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






9 komentarzy:

  1. Prosto i pysznie! Zazdroszcze pieknej pogody, tez chetnie spedzilabym troche czasu na swiezym powietrzu, ale w nieustannie siapiacym deszczu to zadna przyjemnosc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne ciasto, mało w nim wysiłku a prezentuję się świetnie i smakuje pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe zdjęcia.
    ach, uwielbiam klasyczne ciasta, zrobione po swojemu. truskawkowe ciasto, które pokazujesz znam na wylot. jest znakowmite, a w Twoim wydaniu... dodatkowo przepiękne ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie! Mrożone truskawki krzyczą do mnie czy mogą być użyte do tego przepisu, bo bardzo by chciały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam to ciasto w sezonie...próbuj...a jeżeli już spróbowałaś (bo dosyć dawno to pytanie padło :) ) to koniecznie daj znać czy wyszło? pozdrawiamy

      Usuń
  6. zrobiłam i wyszło niesamowicie dobre, naprawde polecam!

    OdpowiedzUsuń