sobota, 2 czerwca 2012

Czekoladowy sernik na zimno z truskawkami



   Ten sernik to kompilacja kilku różnych - zmodyfikowanych przez Agę - przepisów, więc trudno będzie podać źródło. Jeśli macie wolną chwilę, w sobotnie przedpołudnie to warto się skusić. Agnieszka upiekła go w dzień, a kiedy ja wróciłem do domu wieczorem, zostało mniej niż ćwierć... o mały włos, a bym przegapił. A byłoby czego żałować, bo połączenie herbatnikowego spodu i dwóch serników z masą owoców, wgniata w fotel.



Potrzebne będzie:
Spód:

  • 150 gramów ciastek digestive
  • 50 gramów czekolady gorzkiej (można mlecznej, zależy od gustu)
  • 80 gramów masła

Sernik:

  • 500 gramów twarogu na sernik
  • 200 gramów białej czekolady
  • 100 gramów gorzkiej lub mlecznej
  • 150 gramów kremówki 30%
  • 100 gramów mascarpone
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • garść listków mięty


   Dno formy o średnicy 21 cm., z odpinaną obręczą, wykładamy papierem. Drobno kruszymy  herbatniki i mieszamy z roztopionym masłem i czekoladą. Wyłożyć je na formę; powinna powstać warstwa o grubości około pół centymetra. Na czas przygotowania reszty sernika, wkładamy do lodówki. 
   Twaróg miksujemy, w dwóch osobnych misach, z roztopioną czekoladą w odpowiednich proporcjach: 300 gramów twarogu z czekoladą białą, 200 gramów z gorzką.
   Żelatynę namaczamy z czterech łyżkach zimnej wody i odstawiamy.
   Kremówkę ubijamy i delikatnie wkręcamy mascarpone (po łyżeczce w małych odstępach). Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzątku, szybko mieszając.
   Kremówkę z mascarpone dodajemy teraz do masy serowej i delikatnie mieszamy. Trzeba ją oczywiście podzielić, tak żeby 3/5 masy dodać do mieszaniny twarogu i białej czekolady, a pozostałe 2/5 do sera z ciemną czekoladą. Tak samo postępujemy z rozpuszczoną żelatyną. 
   Kiedy masy serowe są gotowe, wykładamy na spód w formie najpierw białą, wyrównujemy, a potem delikatnie, po łyżeczce wykładamy masę z ciemną czekoladą. Również wyrównujemy. Wstawiamy na noc do lodówki, a rankiem następnego dnia dekorujemy truskawkami i listkami mięty. 

P.S. 
Wersja dla leniwych bez spodu, albo  masa serowa może być w całości z białej czekolady...będzie słodsza, ale truskawki zniwelują trochę słodycz i sernik również będzie pyszny. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga









10 komentarzy:

  1. mega apetyczny! W dodatku niesamowicie fotogeniczny obiekt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale. zdjęcia - ah! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się doskonale, sama bym porwała jeden taki kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. boski, nie sposób przejść obojętnie :) zapisuję 'do zrobienia' :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze z dodatkiem mascarpone.. mniam! :D

    OdpowiedzUsuń