Chyba jednak będę musiał przywrócić kategorię Z czym do gości. Pojawia się właśnie kolejny przepis na drobiazg przygotowywany w 5 minut, wtedy gdy nagle w drzwiach stanie ktoś niezapowiedziany. Trudno sobie wyobrazić, że podajemy na stół w takiej sytuacji krakersy, jabłka i szynkę. A tymczasem właśnie to robimy, tylko dokładamy jeszcze 15 minut w kuchni na przygotowanie. Efekt nieporównywalny.
Potrzebne będzie:
- trzy białka jaj
- cztery jabłka
- łyżka soku z cytryny
- dwie łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki masła
- paczka krakersów
- 150 gramów wędzonej szynki pokrojonej w paski
- łyżeczka cukru
- sól i ewentualnie pół łyżeczki chili
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy delikatnie papryką. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodając cukier, chili i odrobinę soli.
Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową posmarowaną połową masła. Kładziemy na nią krakersy, na nich jabłka, wiórki z pozostałego masła i szynkę. Dodajemy kleks ubitego białka i zapiekamy około 30 minut w mocno rozgrzanym piekarniku (200 stopni Celsjusza).
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Wow! niezwykle ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńps. pamiętacie o konkursie u mnie ?:)
pamiętamy, pamiętamy :)
Usuń