środa, 21 marca 2012

Sos truskawkowy



   Postanowiliśmy stworzyć osobną kategorię Sos bez patosu. Będą tam trafiać różne sosy, jako osobne przepisy. Począwszy od takich, które można zjeść z naleśnikami, aż do sosów mięsnych. Nie chcemy pisać o nich przy okazji konkretnych dań, bo trzeba by się powtarzać. Nie jest przecież powiedziane, że sosu truskawkowego można użyć tylko do naleśników. Równie dobrze mogą to być na przykład lody.




Potrzebne będzie:

  • 200 gramów mrożonych lub świeżych truskawek
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki konfitury z truskawek
  • łyżeczka cukru pudru
   Truskawkom pozwalamy odmarznąć. Odlewamy z nich trochę soku i blendujemy z pozostałymi składnikami. Jeśli sos jest zbyt gęsty, to na koniec dodajemy trochę odlanego wcześniej soku. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



3 komentarze:

  1. wygląda tak, jakbym miala go cały zjeść :P
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń