środa, 7 marca 2012

Naleśniki w wersji mini


   Te małe naleśniczki to kolejna próba uatrakcyjnienia codziennych posiłków w taki sposób, żeby nasze dzieci chętnie siadały do stołu. Można je podawać z dowolnymi  dodatkami, typu dżem, serek, miód. Nam najbardziej smakują polane roztopionym masłem, i posypane cukrem pudrem, albo podane z naturalnym serkiem homogenizowanym wymieszanym z ziarenkami wanilii (trzeba rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zeskrobać ziarenka nożem).



Potrzebne będzie:
  • 1 duże jajo
  • szklanka przesianej mąki
  • 220 ml. mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • łyżka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

   Przy pomocy miksera ubijamy jajko na puszystą masę, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, cały czas miksując aż do uzyskania gładkiej masy. 
Rozgrzaną patelnię smarujemy lekko masłem, i wykładamy na nią ciasto. Najlepiej robić to łyżką, formując nią na patelni niewielkie koła o średnicy około 10 cm. Po krótkiej chwili naleśniki obrócić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz