Te małe naleśniczki to kolejna próba uatrakcyjnienia codziennych posiłków w taki sposób, żeby nasze dzieci chętnie siadały do stołu. Można je podawać z dowolnymi dodatkami, typu dżem, serek, miód. Nam najbardziej smakują polane roztopionym masłem, i posypane cukrem pudrem, albo podane z naturalnym serkiem homogenizowanym wymieszanym z ziarenkami wanilii (trzeba rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zeskrobać ziarenka nożem).
Potrzebne będzie:
- 1 duże jajo
- szklanka przesianej mąki
- 220 ml. mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Przy pomocy miksera ubijamy jajko na puszystą masę, dodajemy stopniowo pozostałe składniki, cały czas miksując aż do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy lekko masłem, i wykładamy na nią ciasto. Najlepiej robić to łyżką, formując nią na patelni niewielkie koła o średnicy około 10 cm. Po krótkiej chwili naleśniki obrócić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz