Dziś zaklinanie pogody. W ramach wyglądania długo oczekiwanej wiosny, zrobimy czekoladowe naleśniki z truskawkami. Miejmy nadzieję, że wiosna poczuje się sprowokowana i nie każe na siebie dłużej czekać.
Potrzebne będzie:
- pół tabliczki (50 gramów) ciemnej czekolady (minimum 65% kakao)
- szklanka mleka
- łyżka kakao
- dwa jaja
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki wody gazowanej
W pierwszej kolejności musimy rozpuścić w rondelku czekoladę. Łamiemy ją na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem, mlekiem i kakao. Podgrzewamy ostrożnie dopóki czekolada się nie rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i znowu miksujemy. Pozwalamy mu przez godzinkę odpocząć, a bezpośrednio przed smażeniem dodajemy wodę gazowaną i znowu miksujemy.
Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko posmarowanej tłuszczem patelni, po minucie z każdej strony.
My najbardziej lubimy podawane z truskawkami pokrojonymi na kawałki i serkiem mascarpone, ale każdy z Was może wybrać dodatki takie jakie lubi.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz