środa, 7 marca 2012

Naleśniki czekoladowe z serkiem mascarpone i truskawkami


Dziś zaklinanie pogody. W ramach wyglądania długo oczekiwanej wiosny, zrobimy czekoladowe naleśniki z truskawkami. Miejmy nadzieję, że wiosna poczuje się sprowokowana i nie każe na siebie dłużej czekać. 



Potrzebne będzie:

  • pół tabliczki (50 gramów) ciemnej czekolady (minimum 65% kakao)
  • szklanka mleka
  • łyżka kakao
  • dwa jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki masła
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki wody gazowanej


W pierwszej kolejności musimy rozpuścić w rondelku czekoladę. Łamiemy ją na kawałki i wrzucamy do rondelka razem z masłem, mlekiem i kakao. Podgrzewamy ostrożnie dopóki czekolada się nie rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i całość miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i znowu miksujemy. Pozwalamy mu przez godzinkę odpocząć, a bezpośrednio przed smażeniem dodajemy wodę gazowaną i znowu miksujemy. 
Smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko posmarowanej tłuszczem patelni, po minucie z każdej strony. 
My najbardziej lubimy podawane z truskawkami pokrojonymi na kawałki i serkiem mascarpone, ale każdy z Was może wybrać dodatki takie jakie lubi. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz