Pomysły z Włoch zajmują w naszej kuchni ważne miejsce. I to zarówno desery, jak i dania główne. Dziś pokażemy jak zrobić pyszny deser, który z powodzeniem może konkurować z wymagającym o wiele więcej pracy tiramisu. Ilości składników jakie proponujemy, wystarczą na 3-4 niewielkie szklaneczki whiskówki.
Potrzebne będzie:
- 10 podłużnych biszkoptów (na przykład włoskich savoiardi - polecamy te bo różnica jest zauważalna)
- 50 ml. likieru amaretto
- 50 gramów cukru pudru
- 250 ml. kawy espresso (pisałem trochę tutaj, o sposobie przygotowania dobrej kawy)
- 3 łyżki kakao
- 125 gramów mascarpone
- 200 gramów śmietanki 30%
Mascarpone ucieramy na gładko z cukrem pudrem. Osobno ubijamy śmietanę, a następnie łączymy z serkiem, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy amaretto i znowu mieszamy.
Espresso ostudzić.
Przygotować whiskówki i układać w nich na zmianę: warstwę namoczonych (ale niezbyt mocno) w kawie biszkoptów i serka mascarpone. Zakończyć warstwą serka.
Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, a bezpośrednio przed podaniem posypać wierzch kakao.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz