wtorek, 6 marca 2012

Tort tęczowy



   W tym przepisie pokażemy tort wymyślony przede wszystkim dla dzieciaków. Jego smak nie rzuca na kolana, ot zwykłe ciasto z kremem. Za to wygląda tak, że dzieci nie mogą się powstrzymać. Będziemy potrzebować kilku niestandardowych dodatków, jak choćby barwniki spożywcze. Komplet da się kupić za około 30 zł., chociaż można wydać również o wiele więcej. Tańsze są barwniki w proszku, które niestety trzeba "obsługiwać" bardzo ostrożnie bo brudzą wszystko dookoła. Jeśli boicie się mycia kuchni, musicie mieć głębsze kieszenie, bo na barwniki żelowe trzeba będzie wydać ponad dwa razy tyle. 



Potrzeba będzie:
na ciasto:
  • 220 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 5 białek z jaj kurzych
  • 370 gramów mąki pszennej
  • 350 ml. mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki soli
na krem:
  • 1 litr śmietany kremówki (30%)
  • ćwierć kilograma serka mascarpone
  • cukier puder do smaku, odrobina soku z cytryny

   Masło miksujemy na jednolitą masę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie jedno po drugim wbijamy białka i cały czas mieszamy. Na końcu ekstrakt z wanillii. 
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy i mieszamy ze sobą.
   Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy teraz na zmianę mleko i składniki suche, mieszając mikserem aż do połączenia składników.
   Gotowe ciasto podzielić na sześć równych części, najlepiej pomagając sobie wagą i każdą umieścić w oddzielnej misce. Teraz do każdej miseczki dodajemy inny barwnik i mieszamy dopóki nie otrzymamy jednolitego koloru. Będziemy potrzebować barwników takich jak na zdjęciu, czyli czerwonego, pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego i fioletowego.
   Po wymieszaniu ciasto przełożyć do sześciu osobnych foremek (mogą być jednorazowe) o średnicy 20 - 22cm, wysmarować je masłem i posypać bułką tartą, a potem piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Nam udało się zapakować nawet trzy blaty jednocześnie do pieca. To istotne, żeby nie robić tego pojedynczo, bo ciasto nie powinno zbyt długo stać. 
Po upieczeniu ostudzić.

   Krem do przełożenia blatów, przygotowujemy ubijając po prostu śmietanę i na koniec dodając mascarpone, cukier i sok z cytryny. 
   Kiedy krem będzie gotowy możemy przystąpić do przekładania nim blatów. Każdy kolejny, zaczynając od fioletowego, kładziemy na paterze i smarujemy kremem. Na koniec smarujemy również wierzch i boki tortu. 
   W efekcie otrzymujemy tort jednolicie biały, który dopiero po przekrojeniu ujawnia swoje kolorowe wnętrze. Wierzcie mi... efekt murowany. 
   Przed podaniem tort dobrze jest przez kilka godzin schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z blogu whisk-kid.com.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga









9 komentarzy:

  1. Boski! zapisuję sobie, tylko podajcie w jakich wymiarach pieczecie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga... już dopisaliśmy...

      Usuń
  2. Gdzie można znaleźć takie formy jednorazowe ? I jak one wyglądają ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. foremki takie widziałam w TESCO - wyglądają jak do grila tylko są okrągłe. sprzedawane są w opakowaniach po 3 sztuki (koszt ok. 4 zł). w tesco widziałam z firmy "GOSIA" jak dobrze pamiętam

      Usuń
  3. to są tacki aluminiowe takie jakich się używa do grilla, tylko bez dziurek na dnie...ja użyłam blaszanych, dawno temu zakupiłam je w realu...

    OdpowiedzUsuń
  4. formy jednorazowe mozna znaleźć w tesco - wygladaja jak tacki do grila tylko są okrągłe - nazywają się chyba "GOSIA" i są pakowane po 3 sztuki

    OdpowiedzUsuń
  5. Tort jest świetny!!! zrobiłam na urodziny dziecka i osiągnęliśmy zamierzony efekt - zrobił furorę! :) dziękuję za inspirację, będę korzystać z następnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń