wtorek, 6 marca 2012

Lemoniada najlepsza na świecie


Wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc przyda się przepis na coś orzeźwiającego. Kto ma dosyć czarnej wody i innych słodkich jak ulepek napojów sklepowych, ten się nie rozczaruje. 




Potrzebna będzie:

  • filiżanka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego (warto kupić cytryny organiczne, niewiele drożej w tym wypadku, a efekt lepszy)
  • filiżanka białego cukru
  • 7 filiżanek wody
  • ćwierć łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • jeśli ktoś dysponuje, to całość można podbarwić na żółto odrobiną żółtego barwnika spożywczego. 


Cukier najpierw rozpuszczamy w lekko podgrzanej wodzie, dodajemy pozostałe składniki i gotowe. Serwujemy z lodem oczywiście. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz