czwartek, 8 marca 2012

Mus czekoladowy z mandarynkami


   Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz - jako dwudziesty trzeci post - dodajemy przepis na mus, którego zdjęcie służy jako tło bloga... Jeśli ktoś się zastanawiał, co to jest, to teraz już wie.
   Przygotowanie jest tak banalne, że w zasadzie można by ograniczyć się do wymienienia składników. Reszta jest oczywista. Opiszę jednak, bo może ktoś z Was ma dziś gorszy dzień.


Potrzeba będzie:
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%)
  • 20 gramów czekolady mlecznej
  • 80 gramów czekolady gorzkiej
  • łyżka cukru pudru
Czekolady kruszymy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a potem lekko przestudzoną czekoladę. Cały czas miksujemy oczywiście. Rozkładamy do szklaneczek, na wierzch dodajemy cząstki mandarynek i gotowe. 
Połączenie smaku czekoladowego z mandarynką rewelacyjne. Najlepiej smakuje schłodzone. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga











1 komentarz: