czwartek, 8 marca 2012

Makaron z sosem pomidorowym

Skoro pierwszym przepisem na pastę w tym blogu, było dosyć skomplikowane tetrazzini, teraz ewidentnie czas na coś prostego. Makaron z sosem pomidorowym należy do tych przepisów, w których połączenie niewielkiej liczby składników daje efekt absolutnie zniewalający. Kto nie próbował niech koniecznie nadrobi braki. Można to zrobić tym łatwiej, że przygotowanie całości da się zmieścić w kilkunastu minutach.


Potrzebne będzie:
na porcję dla dwóch osób:

  • dowolnego makaronu tyle, ile we dwójkę zjecie (może być, jak na zdjęciach, spaghetti, ale równie dobrze pene)
  • około 800 gramów świeżych pomidorów
  • łyżka masła
  • 40 gramów drobno startego parmezanu
  • kilka listków bazylii, sól, pieprz
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można to zrobić w tej samej wodzie, w której będziemy gotować makaron). Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Resztę miąższu pokroić na drobne kawałeczki i gotować na dużej patelni z wysokimi brzegami przez około 10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
W tym samym czasie ugotować w dużym garnku makaron, przerywając proces zanim będzie zupełnie gotowy.
Zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Po odcedzeniu, wrzucić makaron na patelnię z sosem, dolać wodę i dokładnie wymieszać. Pogotować jeszcze przez czas, jakiego będzie potrzebował makaron. Zdjąć z ognia, dodać masło, tarty ser i wymieszać.


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga


 



1 komentarz:

  1. Dodaj koniecznie przepis do akcji konkursowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata. Nie zapomnij o banerku!

    OdpowiedzUsuń