Kolejna propozycja śniadaniowa. Składniki niezbyt wyszukane, za to efekt bardzo. Polecamy każdemu kto lubi eleganckie i smaczne śniadania, zwłaszcza w jakąś leniwą niedzielę. Jeśli zależy Wam na kontroli ilości kalorii, można pominąć boczek.
Potrzebne będzie:
- jeden duży, dojrzały pomidor
- 2 jaja
- garść parmezanu startego na drobnej tarce
- cztery niewielkie plasterki drobno ukrojonego boczku (najlepiej pokroić w sklepie, bo nożem będzie trudno)
- posiekany szczypiorek
Boczek przyrumieniamy na patelni, gdy jest gotowy zdejmujemy na arkusz papieru, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się nasion.
Dowolne żaroodporne foremki smarujemy odrobiną oliwy, wykładamy pomidorami, na które wbijamy jajka. Posypujemy po wierzchu parmezanem, szczypiorkiem i kładziemy boczek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz