czwartek, 8 marca 2012

Jaja sadzone na boczku i pomidorach




Kolejna propozycja śniadaniowa. Składniki niezbyt wyszukane, za to efekt bardzo. Polecamy każdemu kto lubi eleganckie i smaczne śniadania, zwłaszcza w jakąś leniwą niedzielę. Jeśli zależy Wam na kontroli ilości kalorii, można pominąć boczek.





Potrzebne będzie:

  • jeden duży, dojrzały pomidor
  • 2 jaja
  • garść parmezanu startego na drobnej tarce
  • cztery niewielkie plasterki drobno ukrojonego boczku (najlepiej pokroić w sklepie, bo nożem będzie trudno)
  • posiekany szczypiorek
Boczek przyrumieniamy na patelni, gdy jest gotowy zdejmujemy na arkusz papieru, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się nasion. 
Dowolne żaroodporne foremki smarujemy odrobiną oliwy, wykładamy pomidorami, na które wbijamy jajka. Posypujemy po wierzchu parmezanem, szczypiorkiem  i kładziemy boczek. Solimy i pieprzymy do smaku. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz