Potrzeba będzie:
Do opcji z białej czekolady
- 240 gramów białej czekolady
- ćwierć szklanki śmietanki kremówki
- łyżka białego rumu
- po ćwierć szklanki cukru pudru, płatków migdałów i wiórków kokosowych na posypki
- 20 papilotek o średnicy 2,5 cm.
Do opcji z ciemnej czekolady
- 120 gramów gorzkiej czekolady (65%)
- 120 gramów mlecznej czekolady
- ćwierć szklanki śmietanki kremówki
- łyżka rumu lub jeszcze lepiej likieru cointreau
- po ćwierć szklanki kakao i czekoladowej posypki dekoracyjnej
- 20 papilotek o średnicy 2,5 cm.
Sposób przygotowania, niezależnie od końcowego koloru smakołyku, jest identyczny, aż do momentu, w którym będziemy trufle obtaczać w posypkach.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i roztapiamy w rondelku razem ze śmietaną i rumem.
I to właściwie tyle, bo pozostaje tylko przelać masę do miseczki i odstawić do lodówki żeby stężała. Kiedy to się stanie, formujemy z niej małe kulki. Trzeba to oczywiście robić dość szybko, bo inaczej czekolada rozpuści nam się w dłoniach. Gotowe kuleczki obtaczamy w różnych posypkach (oczywiście nie mieszając ich ze sobą). Na koniec wkładamy trufle do papilotek i zanim trafią na stół przechowujemy w lodówce.
Przy garach: Aga
Fotki: Aga
Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i roztapiamy w rondelku razem ze śmietaną i rumem.
I to właściwie tyle, bo pozostaje tylko przelać masę do miseczki i odstawić do lodówki żeby stężała. Kiedy to się stanie, formujemy z niej małe kulki. Trzeba to oczywiście robić dość szybko, bo inaczej czekolada rozpuści nam się w dłoniach. Gotowe kuleczki obtaczamy w różnych posypkach (oczywiście nie mieszając ich ze sobą). Na koniec wkładamy trufle do papilotek i zanim trafią na stół przechowujemy w lodówce.
Przy garach: Aga
Fotki: Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz