Każdy kto ma dzieci świetnie wie, że nie jest łatwo gotować dla nich takie rzeczy, żeby chciały je zjadać. Dla wszystkich, którzy mają z tym problemy ten omlet jest świetnym rozwiązaniem. Gwarantuję, że każdemu dziecku będzie smakował. My najbardziej lubimy go z cukrem pudrem, powidłami i świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
Potrzebne będzie:
- dwa jajka
- dwie łyżki przesianej mąki pszennej
- kawałeczek masła i szczypta soli
Najpierw trzeba oddzielić białka od żółtek i białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Potem stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając. Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Nie zwlekając, nagrzać patelnię i rozpuścić na niej masło (niezbyt dużo, w zasadzie tylko posmarować nim patelnię). Wyłożyć masę i smażyć na średnim ogniu około 3 minut, potem odwrócić i dosmażyć krócej drugą stronę.
Efekt gwarantowany. Powstanie Wam puszysty, delikatny, aksamitny w smaku omlet, który może stanowić świetną bazę dla różnych sosów.
Przy garach: Tomasz
Fotki: Aga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz