środa, 14 marca 2012

Ciasteczka owsiane



   Świetny sposób na to, żeby przekąsić rano coś pysznego. W połączeniu ze szklanką mleka smakują wyśmienicie, a poparte kawą jeszcze lepiej. Dodatkową motywacją może być świadomość tego, ile w zwykłej sieciowej kawiarni, trzeba za takie ciasteczko zapłacić.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Best Americas Test Kitchen.





Potrzebne będzie:

  • 200 gramów miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych

   Przepis nie jest skomplikowany, chociaż składników sporo. Masło trzeba utrzeć mikserem na puch, pod koniec wsypując biały cukier. Dodać również brązowy cukier i dalej miksować. Dodać jajo i - tak, zgadliście - zmiksować. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować, tym razem po raz ostatni. 
   Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i spłaszczyć łyżką. Uważajcie, bo ciastka dosyć znacznie rosną na boki w trakcie pieczenia, także trzeba zostawić stosowne przerwy między nimi. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans, dopóki nie zbrązowieją delikatnie. Studzić na kratce.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



6 komentarzy:

  1. śliczne zdjęcia, skzoda tylko, ze takie małe! :)

    Ciekawy przepis, owsianych jeszcze w taki wydaniu nie widziałam, muszę spróbować :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I nawet te sklepowe nie umywają się do ich. Poza tym ten niepowtarzalny zapach przy pieczeniu.... uderza nawet na drugi dzień po przyjściu z pracy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tego typu ciastka;) Te wyglądają naprawdę apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te ciastka są ABSOLUTNIE fantastycznie pyszne!!!
    I wchodzą do naszego stałego repertuaru :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Absolutnie genialne, ja dodaje jeszcze kokos i żurawike przez co zmniejszam ilość mąki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń