Świetny sposób na to, żeby przekąsić rano coś pysznego. W połączeniu ze szklanką mleka smakują wyśmienicie, a poparte kawą jeszcze lepiej. Dodatkową motywacją może być świadomość tego, ile w zwykłej sieciowej kawiarni, trzeba za takie ciasteczko zapłacić.
Oryginalny przepis pochodzi z książki Best Americas Test Kitchen.
Potrzebne będzie:
- 200 gramów miękkiego masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
Przepis nie jest skomplikowany, chociaż składników sporo. Masło trzeba utrzeć mikserem na puch, pod koniec wsypując biały cukier. Dodać również brązowy cukier i dalej miksować. Dodać jajo i - tak, zgadliście - zmiksować. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować, tym razem po raz ostatni.
Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i spłaszczyć łyżką. Uważajcie, bo ciastka dosyć znacznie rosną na boki w trakcie pieczenia, także trzeba zostawić stosowne przerwy między nimi. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około kwadrans, dopóki nie zbrązowieją delikatnie. Studzić na kratce.
Przy garach: Aga
śliczne zdjęcia, skzoda tylko, ze takie małe! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, owsianych jeszcze w taki wydaniu nie widziałam, muszę spróbować :)
pozdrawiam
I nawet te sklepowe nie umywają się do ich. Poza tym ten niepowtarzalny zapach przy pieczeniu.... uderza nawet na drugi dzień po przyjściu z pracy...
OdpowiedzUsuńLubię tego typu ciastka;) Te wyglądają naprawdę apetycznie;)
OdpowiedzUsuńTe ciastka są ABSOLUTNIE fantastycznie pyszne!!!
OdpowiedzUsuńI wchodzą do naszego stałego repertuaru :-)))
nam też bardzo smakowały...dzięki za komentarz
UsuńAbsolutnie genialne, ja dodaje jeszcze kokos i żurawike przez co zmniejszam ilość mąki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam