wtorek, 6 marca 2012

Ciasteczka mleczne




Idealne na przekąskę dla dzieci, delikatne, mięciutkie i naprawdę smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki






Potrzebne będzie:
  • dwie szklanki mąki
  • pół szklanki mleka w proszku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 gramów miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • dwa jaja 
  • 125 gramów posiekanej białej czekolady
W jednej misie połączyć składniki suche (mąkę, proszek, mleko w proszku).
W drugiej misie ubijamy masło z cukrem przy pomocy miksera na jasną masę. Jaja roztrzepujemy i powoli dodajemy do masy maślanej, cały czas miksując. Wsypujemy składniki suche i dolewamy ekstrakt  z wanilii. Na koniec wrzucamy kawałki czekolady i mieszamy. 
Z ciasta robimy niewielkie kuleczki i pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga




3 komentarze:

  1. Śliczności :) Przypominają francuskie makaroniki bez kremu.

    OdpowiedzUsuń
  2. przeczytałam o Pani blogu w RELAKSIE to już stara gazeta ale postanowiłam zajrzeć pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń