wtorek, 6 marca 2012

Zapiekana chałka


Pomysł banalny, może dlatego tak późno przyszedł nam do głowy. Zawsze lubiliśmy podawać chałkę na śniadanie. To się kojarzy ze smakami dzieciństwa i potrafi dobrze nastawić na cały nadchodzący dzień. Z czasem jednak, dobrze jest wprowadzić jakieś urozmaicenie i takim właśnie może być ten przepis.


Potrzebna będzie:
  • chałka
  • masło
  • twaróg pokrojony w plastry
  • jakaś konfitura lub sos do posmarowania

Nie ma za bardzo o czym się rozpisywać, tak jak było powiedziane we wstępie pomysł jest absolutnie banalny. Wystarczy świeżą chałkę pokroić na kromki grubości około centymetra, a następnie zapiec w tosterze (takim, z którego kromki wyskakują do góry). Chałka piecze się trochę szybciej niż zwykłe tosty więc trzeba go wyłączyć ręcznie, zanim się przypali.
Podajemy z twarogiem, ulubionymi konfiturami (nam najbardziej smakuje z morelowymi), lub dowolnym sosem, uprzednio posmarowawszy masłem. Pycha!

Przy garach: Aga i Tomasz
Pstrykała: Aga




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz