wtorek, 3 grudnia 2013

Białe ciasteczka piernikowe - Gingerbread biscuits





   Niepostrzeżenie zaczął się grudzień i lada moment kolejny rok będzie można uznać za miniony... w tej sytuacji najwyższy czas, zacząć myśleć o nadchodzących świętach i tym co na nie przygotujemy. Dziś pierwszy pomysł.



   Prosty, nie wymagający nie wiadomo jakich, kulinarnych umiejętności i gwarantujący pyszny efekt. Jak zwykle u nas zresztą :)

For English version roll down...
Potrzebne będzie:
  • 150 gramów miękkiego masła
  • 140 gramów brązowego cukru
  • jedno jajo
  • 190 gramów przesianej mąki
  • dwie łyżeczki przyprawy do piernika
  • ćwierć łyżeczki sody
  • cukier puder do obtoczenia

   Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło i cukier pakujemy do miski, i ucieramy przez pięć minut żyrafą... chodzi o to, żeby oba się połączyły. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze dwie minuty, dopóki nie zjaśnieje...
   Dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Ubijamy mikserem póki ciasto nie stanie się plastyczne.
 Nabieramy płaską łyżkę masy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i kładziemy na blachę z papierem do pieczenia, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy przez 11 minut aż brzegi się zezłocą. 
   Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze jeszcze przez minutę. Studzimy na kratce, a przed podaniem delikatnie posypujemy cukrem pudrem, który zapewni tytułową, białą barwę.

Przy garach: Aga
Tekst: Aga i Tomasz
Pstrykała: Aga

Gingerbread biscuits
You will need:
  • 150 grams butter, softened
  • 140 grams of brown sugar
  • 1 egg
  • 190 grams  flour, sifted
  • 2 teaspoons  gingerbread spice
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • powder sugar, for rolling
   Preheat oven to 180 degrees Celcius. Place the butter and sugar in a bowl and whisk for 5 minutes using an electric whisk. Add the egg and beat for 2 minutes until pale. Add the flour, gingerbreas spice and soda and beat until a smooth dough forms. Roll tablespoon of the dough into balls and roll in the powder sugar. Place on a baking tray lined with baking paper, spacing them slightly apart. Bake for 11 minutes until edges are golden. Leave the biscuits to cool for 1 minute, then transfer on wire racks to cool completely. Dust the biscuits with icing sugar before serving.

Text: Aga





4 komentarze: