piątek, 6 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe z kardamonem - Chocolate cake with cardamon





   Byłoby sporym nadużyciem podawać się za ekspertów od kardamonu. Jeszcze niedawno kojarzył nam się wyłącznie z dodatkiem do napojów.





   Jednak traf chciał, że jakiś czas temu weszliśmy w posiadanie kilku torebek z tą przyprawą. Trzeba więc było zacząć kombinować. Mamy ten komfort, że kardamon dostaliśmy w prezencie, więc nawet jeśli kombinowanie przyniesie marny skutek, to portfel za bardzo nie ucierpi :) 

   W ten sposób urodził się pomysł na to ciasto. Czekolada, zawsze do kardamonu pasowała, ale pytanie, czy będzie pasowała również w cieście. Okazało się, że jak najbardziej. Kardamon robi tutaj za kluczowy składnik smaku i nadaje sens całemu deserowi. Można nawet powiedzieć, że to ciasto bez kardamonu kompletnie traci sens. Spróbujcie koniecznie, może przy okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, bo przecież nie jest nigdzie powiedziane, że trzeba się ograniczać do makowców i serników. 

For English version roll down...


Potrzebne będzie:
  • 250 gramów herbatników 
  • 100 gramów roztopionego masła
  • łyżka kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 400 gramów posiekanej, ciemnej czekolady
  • 600 ml. śmietany kremówki do ubicia (30%)
  • pół szklanki cukru pudru (120 ml.)
  • 60 ml. likieru czekoladowego
  • dwie łyżeczki startego w moździerzu kardamonu
   Spód tortownicy o średnicy 20 cm. smarujemy masłem, a potem wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki łamiemy, a potem wrzucamy do food procesora i mielimy na drobno. Dodajemy do nich kakao i cynamon i jeszcze raz mieszamy. Kiedy się połączą dodajemy roztopione masło i ponownie mielimy. 
   Gotową masę herbatnikową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i ubijamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta. 
   Połamaną czekoladę rozpuszczamy w dużej misie na łaźni parowej. Podgrzewamy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Kiedy ostygnie dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy. 
   Kiedy czekolada stygnie ubijamy śmietanę, dodajemy cukier i ponownie mieszamy, a na koniec dodajemy likier i oczywiście znowu mieszamy. Delikatnie, ale bardzo szybko wkręcamy cztery łyżki bitej śmietany w czekoladę. A potem dodajemy resztę bitej śmietany i znowu szybko, ale delikatnie mieszamy. Chodzi o to, żeby nie dopuścić do opadnięcia śmietany. 
   Gotową masę czekoladową wlewamy na wyjęty z lodówki ciasteczkowy spód, wyrównujemy i chłodzimy - najlepiej przez całą noc. Ciasto z lodówki najlepiej wyjąć pół godziny przed podaniem, zdjąć kołnierz tortownicy, przełożyć na paterę i udekorować kakao lub cukrem pudrem. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga


Chocolate cake with cardamon

You will need:

  • 250 biscuits
  • 100 grams butter, melted
  • 1 tablespoon cocoa
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 400 grams dark chocolate, chopped
  • 600ml double cream
  • half glass icing sugar
  • 60 ml chocolate liqueur
  • 2 teaspoons cardamon, ground

   Grease a 20 cm base of non-stick cake tin with removable base. Line the base with baking paper. Break the biscuits  into pieces and whizz to crumbs in a food processor. Add cocoa and cinnamon. Process again and then combine with melted butter. Process until combined. Press mixture onto the base of cake tin. Refrigerate while you make the filling.
    Meanwhile, place chocolate in a large bowl over a saucepan of simmering water.Heat until melted and smooth. Remove from heat. Cool for ten minutes till gets room temperature and add cardamom.

    Using an electric mixer, beat cream until soft peaks form. Add sugar and whisk, then add liqueur and combine. Gently but quickly fold in 4 full tablespoons of cream mixture into chcolate and then gently fold in the rest. Pour chocolate mixture over the crust. Smooth with spatula and chill overnight. Remove the cake from the fridge 30 minutes before serving. To serve, remove the collar, transfer it to a serving plate and  dust with cocoa or icing sugar.

Text: Aga




9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Mnie do kardamonu zachęcać nie trzeba - to jedna z moich ulubionych przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu zrobienia, a właściwie poczęstowania, tym ciastem moich rodziców, jest to też ulubiona przyprawa mojego Ojca... :) A wierz mi, niełatwo przekonać go do nowości...

      Usuń
  2. Kardamon i czekolada to duet wspaniały:-) a Wasze ciacho wygląda mega:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To faktycznie rewelacyjne połączenie, ale zaskakujące jest to, jak wiele osób o nim nie wie. Próbowałem podpytywać znajomych do czego można wykorzystać kardamon i sensownych odpowiedzi było tyle co kot napłakał...

      Usuń
  3. Spotkałam sie z niewielką ilościa przepisów na ciasta z kardamonem...a to taka dobra przyprawa:)Ten przepis i zdjęcia wyglądają bardzo zachęcająco:) Ja używam kardamonu z NPS-MIX, mają bardzo dobrej jakości przyprawy. Można je zakipić na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zgodziłabym się, że bez kardamonu ciasto straciłoby sens, robiłam wielokrotnie właśnie taką masę z bitej śmietany i czekolady (co prawda na biszkopcie) i było pyszne, jak wielka trufla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może faktycznie trochę niewłaściwie się wyraziłem. Nie chodziło mi o to, że bez kardamonu byłoby niejadalne, tylko o to, że byłoby zupełnie inne... bo to kardamon nadaje cały charakter, bez niego wychodzi zwyczajne, a z nim niepowtarzalne ;)

      Usuń