czwartek, 19 kwietnia 2012

Perfect pancakes ze słodkim twarożkiem i brzoskwiniami



   Jest bardzo dużo sposobów przygotowania ciasta naleśnikowego. Jeśli kiedyś zdarzyło Wam się szukać przepisu na naleśniki w internecie, to na pewno stanęliście wobec problemu wybrania najlepszego. Według nas ten zbliża się do ideału. Nie wymaga żadnych wyrafinowanych składników jak śmietana kremówka, czy nawet woda gazowana. Jest prosty, ale gwarantuje, że naleśniki Wyjdą wam cieniutkie jak firanki. I stąd nazwa :)


Potrzebne będzie:

  • dwa jaja
  • 300 ml. mleka
  • 100 gramów mąki pszennej
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
   Przygotowanie, to po prostu wymieszanie wszystkich składników na gładką masę. My robimy to zwykle mikserem bo tak jest najszybciej. Smażymy na patelni zwilżonej olejem, warto użyć na przykład pędzelka do rozprowadzenia tłuszczu, bo powinno go być naprawdę niewiele. 
   Te naleśniki pasują zarówno do dowolnego nadzienia wytrawnego, jak i do nadzień słodkich. My często jemy je z twarożkiem, wymieszanym z cukrem i łyżką śmietany 18% i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z puszki. Pycha!
   Oryginalny przepis na nie znajdziecie na tej stronie.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








1 komentarz: