środa, 18 kwietnia 2012

Jajecznica z fetą i ogórki z sosem sojowym



   Nawet w znanych z codziennego menu potrawach, kryje się milion możliwości, na które można je podać. Świetnym przykładem jest dzisiejsze śniadania. Z jednej strony jajecznica i zielony ogórek. Z drugiej zupełnie nowy smak na stole, który generują oczywiście nietypowe dodatki. Nietypowe, dodajmy, tylko dla nas, bo na przykład ogórek maczany w sosie sojowym to dosyć popularna przekąska w Japonii. Wiem bo podpatrzyłem u Murakamiego :)



Potrzebne będzie:
  • trzy jaja
  • 1/3 kostki sera feta
  • łyżka masła
  • pół świeżego ogórka
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • garść posiekanego, świeżego szczypiorku
   Jajka wbijamy do misy i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym na patelni maśle. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do jajecznicy tuż przed zdjęciem z patelni, lekko mieszamy. Na talerzu posypujemy jajecznicę szczypiorkiem.
   Podajemy na przykład z plasterkami świeżego ogórka skropionego sosem sojowym. Można też sos postawić obok w niewielkiej miseczce i maczać ogórka przed zjedzeniem. Połączenie znakomite.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga






1 komentarz:

  1. Ogorki + sos sojowy? Skoro sprawdza sie w sushi, to czemu nie sprobowac w innym wydaniu :) A jajecznice z feta wyprobuje juz wkrotce, bo ostatnio mnie chyba przesladuje i "paczy" na mnie z blogow.

    OdpowiedzUsuń