Jakiś czas temu zrobiliśmy na śniadanie zapiekaną kanapkę z gruszką (przepis już niedługo). Pomysł spodobał nam się tak bardzo, że postanowiliśmy poszukać innych połączeń chleba, wędliny i owoców. Nie trudno zgadnąć, że jako pierwsze na warsztat poszły nasze jabłka. Również tutaj warto się skusić, choć pozornie różnica leży tylko w jabłku. Jednak w smaku jest zdecydowanie różna od tej wersji z gruszką. Warto użyć tego konkretnego żółtego sera, o którym piszemy.
Potrzebne będzie:
- kilka kromek dobrego chleba
- kilka plastrów sera cheddar
- kilka plastrów szynki
- pokrojone na plasterki jabłko
- masło
Przygotowywaliśmy ją niemal tak samo jak kanapkę z gruszką, tylko na koniec podpiekliśmy jeszcze w piekarniku. Czyli: na chlebie kładziemy plasterek szynki, plasterek jabłka i plasterek sera. Zasmażamy najpierw z obu stron na maśle, a potem jeszcze na 5 minut wkładamy do nastawionego na maksymalną temperaturę piekarnika, dopóki ser się nie rozpuści. Przecinamy na pół i zjadamy ze smakiem.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga

z jabłkiem to ciekawe
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten pomysl!
OdpowiedzUsuńKoniecznie musze sprobowac:))