wtorek, 17 kwietnia 2012

Zapiekana kanapka z jabłkiem, szynką i cheddarem


   Jakiś czas temu zrobiliśmy na śniadanie zapiekaną kanapkę z gruszką (przepis już niedługo). Pomysł spodobał nam się tak bardzo, że postanowiliśmy poszukać innych połączeń chleba, wędliny i owoców. Nie trudno zgadnąć, że jako pierwsze na warsztat poszły nasze jabłka. Również tutaj warto się skusić, choć pozornie różnica leży tylko w jabłku. Jednak w smaku jest zdecydowanie różna od tej wersji z gruszką. Warto użyć tego konkretnego żółtego sera, o którym piszemy. 



Potrzebne będzie:

  • kilka kromek dobrego chleba
  • kilka plastrów sera cheddar
  • kilka plastrów szynki
  • pokrojone na plasterki jabłko
  • masło
   Przygotowywaliśmy ją niemal tak samo jak kanapkę z gruszką, tylko na koniec podpiekliśmy jeszcze w piekarniku. Czyli: na chlebie kładziemy plasterek szynki, plasterek jabłka i plasterek sera. Zasmażamy najpierw z obu stron na maśle, a potem jeszcze na 5 minut wkładamy do nastawionego na maksymalną temperaturę piekarnika, dopóki ser się nie rozpuści. Przecinamy na pół i zjadamy ze smakiem.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







2 komentarze: