Nawet w znanych z codziennego menu potrawach, kryje się milion możliwości, na które można je podać. Świetnym przykładem jest dzisiejsze śniadania. Z jednej strony jajecznica i zielony ogórek. Z drugiej zupełnie nowy smak na stole, który generują oczywiście nietypowe dodatki. Nietypowe, dodajmy, tylko dla nas, bo na przykład ogórek maczany w sosie sojowym to dosyć popularna przekąska w Japonii. Wiem bo podpatrzyłem u Murakamiego :)
Potrzebne będzie:
- trzy jaja
- 1/3 kostki sera feta
- łyżka masła
- pół świeżego ogórka
- dwie łyżki sosu sojowego
- garść posiekanego, świeżego szczypiorku
Jajka wbijamy do misy i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym na patelni maśle. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do jajecznicy tuż przed zdjęciem z patelni, lekko mieszamy. Na talerzu posypujemy jajecznicę szczypiorkiem.
Podajemy na przykład z plasterkami świeżego ogórka skropionego sosem sojowym. Można też sos postawić obok w niewielkiej miseczce i maczać ogórka przed zjedzeniem. Połączenie znakomite.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Ogorki + sos sojowy? Skoro sprawdza sie w sushi, to czemu nie sprobowac w innym wydaniu :) A jajecznice z feta wyprobuje juz wkrotce, bo ostatnio mnie chyba przesladuje i "paczy" na mnie z blogow.
OdpowiedzUsuń