niedziela, 29 kwietnia 2012

Nietypowe schabowe z typowymi dodatkami




   W naszym cudownym kraju ciągle jeszcze jest wiele miejsc, w których niedziela oznacza schabowe. W tym tygodniu u nas w domu również, chociaż patent na nie jest oczywiście trochę inny niż standardowy. Za to podajemy je często z dodatkami, jak najbardziej standardowymi. 




Potrzebne będzie:
  • około kilograma schabu
  • pół kilograma pokrojonych w kostkę pieczarek
  • kulka mozzarelli
  • dwie pokrojone w kostkę cebule
  • roztrzepane 2 jaja
  • bułka tarta do obtoczenia
  • dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy
  • sól i pieprz
   Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim pieczarki z cebulą, do momentu aż się ślicznie zrumienią, a cały płyn, jaki z nich wypłynie, odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem. 
   Schab kroimy na cienkie kotlety i rozbijamy je tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Na każdy z nich nakładamy odrobinę farszu z pieczarek i poszarpaną mozzarellę. Składamy na pół, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na oleju. Podajemy z ziemniakami i mizerią.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







3 komentarze:

  1. Smakowicie wygladaja,a schabowy nie tylko w Polsce ulubiony.Niemcy zajadaja sie sznyclami,to znow bratwurst i znow sznycelek..Ale sa zupelnie pozbawieni kompleksow i nie udaja,ze ich potrawa narodowa jest sushi:))Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. o, taki schabowy nie jest nudny!
    chrupiący, a jaki bogaty w środku!

    OdpowiedzUsuń
  3. miła odmiana zwykłego obiadku.

    OdpowiedzUsuń