piątek, 23 marca 2012

Pasta z avocado, papryki i sera ricotta


   Jakiś czas temu zebrało nam się na jajecznicę z avocado. Oczywiście w czasie robienia do niej zakupów byliśmy głodni, więc w efekcie jedno avocado zostało nie wykorzystane i od tamtego czasu dojrzewało sobie na parapecie kuchennym. Dziś to był już ostatni dzwonek, żeby nie musieć go wyrzucać, stąd pomysł na pastę kanapkową. Proste i smaczne danie do przygotowania w kilka minut. Wystarczy wyskoczyć jeszcze po świeże pieczywo i gwarantuję Wam, że podane na śniadanie wzbudzi zachwyt.




Potrzebne będzie:


  • dojrzały owoc avocado
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • ćwiartka słodkiej papryki
  • mała garstka listków bazylii
  • mała garstka szczypiorku
  • kopiasta łyżka sera ricotta
  • sok z cytryny, sól, pieprz


   Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w drobniutką kosteczkę. Solimy i przekładamy do miseczki. Avocado  przepoławiamy, usuwamy pestkę i łyżką wydłubujemy miąższ. Rozgniatamy go widelcem, dodajemy oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 
Mieszamy z papryką, posiekaną bazylią, szczypiorkiem i ricottą. Smacznego...


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga







1 komentarz: