Jakiś czas temu zebrało nam się na jajecznicę z avocado. Oczywiście w czasie robienia do niej zakupów byliśmy głodni, więc w efekcie jedno avocado zostało nie wykorzystane i od tamtego czasu dojrzewało sobie na parapecie kuchennym. Dziś to był już ostatni dzwonek, żeby nie musieć go wyrzucać, stąd pomysł na pastę kanapkową. Proste i smaczne danie do przygotowania w kilka minut. Wystarczy wyskoczyć jeszcze po świeże pieczywo i gwarantuję Wam, że podane na śniadanie wzbudzi zachwyt.
Potrzebne będzie:
- dojrzały owoc avocado
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- ćwiartka słodkiej papryki
- mała garstka listków bazylii
- mała garstka szczypiorku
- kopiasta łyżka sera ricotta
- sok z cytryny, sól, pieprz
Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w drobniutką kosteczkę. Solimy i przekładamy do miseczki. Avocado przepoławiamy, usuwamy pestkę i łyżką wydłubujemy miąższ. Rozgniatamy go widelcem, dodajemy oliwę i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
Mieszamy z papryką, posiekaną bazylią, szczypiorkiem i ricottą. Smacznego...
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuń