niedziela, 18 marca 2012

Jajecznica z avocado



  Wydawałoby się, że w kwestii przygotowywania jajecznicy nic ciekawego wymyślić się już raczej nie da. Otóż nic bardziej mylnego, a ten przepis dowodzi tego w pełni. Prosty dodatek, dość - co prawda - egzotycznego owocu; zmienia wszystko. A owoc mimo tego, że egzotyczny da się przecież kupić w wielu miejscach - mi ostatnio udało się w Polo Markecie, chociaż ciężko tam o szeroką ofertę :)




   Potrzebne będzie:


  • połowa dojrzałego i pokrojonego w kostkę avocado
  • 2 lub 3 jaja
  • kilka cienko pokrojonych plastrów boczku
  • chleb posmarowany masłem
  • sok pomarańczowy
  • kilka pomidorków koktajlowych

   Przygotowanie jest oczywiście banalne i nie jestem pewien, czy w ogóle powinienem to pisać. Niemniej jednak spróbuję. 
   Boczek kroimy w miarę drobno i podsmażamy na patelni. Gdy już się odpowiednio przyrumieni wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i delikatnie mieszając smażymy dopóki jajka nie zetną się w takim stopniu, jak lubicie. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę avocado. 
   Podajemy z pomidorami, świeżym pieczywem i sokiem pomarańczowym.

Przy garach: Aga 
Pstrykała: Aga











1 komentarz:

  1. Jajecznicy z avocado jeszcze nie jadłam, ale przepis wydaje się bardzo oryginalny, a danie smaczne !

    OdpowiedzUsuń