czwartek, 15 marca 2012

Coco au Miel - kokosowe ciasteczka



   Kolejna odsłona przepisu z kategorii desery. Tym razem ciasteczka kokosowe z dodatkiem miodu. Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Do kawy w sam raz :)




   Oryginalny przepis na Coco au Miel pochodzi z książki  Lindy Dannenberg, "Paris Boulangerie Patisserie, Recipes from Thirteen Outstanding French Bakeries"

Potrzeba będzie:

  • 300 ml mleka
  • półtorej łyżeczki miodu
  • 250 gramów wiórków kokosowych
  • 125 gramów cukru
  • dwa roztrzepane jaja
  • 70 gramów przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


   Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy formę do muffinów, wykładając jej gniazda papierowymi papilotkami. 
   W rondelku gotujemy mleko i rozpuszczamy w nim miód. Odstawiamy z ognia. 
   Składniki sypkie mieszamy w osobnej misce i powoli wlewamy do nich mleko cały czas mieszając. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy aż do połączenia składników. 
   Napełniamy papilotki i pieczemy około pół godziny.


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



5 komentarzy:

  1. Cudowne polaczenie! A zdjecia zachecaja do wyprobowania przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis wypróbowany już, wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne, mam od jakiegoś czasu w planach muffinki, wieć pewnie skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie są w piekarniku. Mmm pachnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń