wtorek, 2 września 2014

Placuszki z ricotty z malinami - Ricotta pancakes with raspberrries






   Ćwiczyliśmy w tym roku intensywnie przepisy z jeżynami i borówkami, więc najwyższy czas, żeby pojawiło się również coś z malinami. 






   Agnieszka przynajmniej raz w tygodniu robi dzieciakom obiad na słodko; swoją drogą ja też tak miałem w dzieciństwie, tylko wtedy był to ryż z cynamonem w przedszkolu :). Zwykle wybór pada na naleśniki w różnych konfiguracjach, ale tym razem przyszła pora na jakieś urozmaicenie. Stanęło na takich placuszkach i okazało się, że wybór był jak najbardziej trafiony. Dla nas zostały resztki :) ot tyle żeby spróbować...


For English version, roll down...

Potrzebne będzie:
  • 125 gramów mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 160 ml. mleka
  • 125 gramów sera ricotta
  • 150 gramów malin
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżka masła i łyżka oliwy do smażenia
  • mascarpone
  • cukier puder
  • maliny do dekoracji
   Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól wsypujemy do dużej miski i mieszamy. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy, następnie, stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko. Gdy mleko już połączy się z pozostałymi składnikami, dodajemy ricottę, oczywiście cały czas mieszając. Białka jaj - w osobnej misie - ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do dużej misy, delikatnie mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec, również delikatnie mieszając, tak żeby nie zniszczyć zupełnie owoców, dodajemy maliny.  
   Malutkie placuszki smażymy na mieszaninie masła i oliwy, i podajemy z mascarpone malinami i cukrem pudrem. Jeśli planujecie zrobić, a macie dzieci, to najlepiej podwójcie proporcje, bo dla nas zostały marne resztki po tym, jak nasze dzieciaki się do nich dorwały...

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga

Ricotta pancakes with raspberrries


You will need:
  • 125 grams flour
  • 2 teaspoons sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch of salt
  • 2 eggs
  • 160 ml milk
  • 125 grams ricotta cheese
  • 150 grams raspberries
  • 1 lemon zest
  • 1 tablespoon butter and 1 tablespoon olive oil
  • mascarpone
  • powder sugar
  • some raspberries
   In a big bowl mix the flour, baking powder, sugar, salt and lemon zest. Add two yolks and mix again. Gradually add milk, mixing constantly. Then add ricotta and combine. In another bowl, beat the egg whites untill stiff. Add them to the ricotta mixture and combine very gently. Then add 150 grams of raspberries and again combine gently.
   Heat a frying pan, melt the butter and olive oil and fry little pancakes both sides. Serve with mascarpone, sugar powder and raspberries. 
Text:Aga




3 komentarze: