wtorek, 19 sierpnia 2014

Muffiny jezynowe - blackberry muffins





Może nie wszystkim jeszcze znudziły się jeżyny :) jeśli, przypadkiem tak, to koniecznie dajcie znać, bo inaczej Was zamęczymy...







   Faktycznie, katujemy Was już od jakiegoś czasu tymi jeżynowymi wynalazkami. Wychodzimy jednak z założenia, że skoro nam się jeszcze jeżyny nie przejadły to Wam tym bardziej, bo przecież nie sądzę, żeby byli tu tacy, którzy wypróbowują każdy przepis.  Na ten zdecydowanie warto się skusić. Muffiny powstają łatwo, szybko i równie szybko znikają. U nas, jak widać na jednym ze zdjęć, chętni na nie, pojawili się na bardzo wczesnym etapie :) 
For English version, roll down...

Potrzebne będzie:
  • 40 gramów cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 500 tramów jeżyn plus jeszcze jedna łyżka stołowa
  • 380 gramów mąki 
  • łyżeczka soli 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 330 gramów cukru plus jeszcze jedna łyżka stołowa
  • 2 jaja
  • 120 gramów masła
  • 250 ml. maslanki 
  • 30 ml. oleju

   40 gramów cukru i skórkę z cytryny zmieszać w małej miseczce i odstawić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni i wykładamy papilotki do formy do muffinów.
   250 gramów jeżyn i łyżkę cukru pakujemy do rondelka, doprowadzamy do bąblowania i gotujemy na średnim ogniu aż się zredukują i zgęstnieją (około 10 minut). Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej.  
   W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mieszamy cukier i jajka dopóki składniki się nie połączą. Wolno dodajemy roztopione masło, olej i maślankę. Następny krok, to wymieszanie składników mokrych i suchych, najłatwiej zrobić to dodając mokre do suchych i mieszając delikatnie gumową łyżką. Dodajemz pozostałe 250 gramów jezn i znowu delikatnie mieszamy Z mieszaniem w ogóle należy uważać i mieszać jak najkrócej, tylko tyle ile trzeba żeby dobrze połączyć składniki.
   Pora rozłożyć ciasto do papilotek. Nakładamy ciasta do połowy wysokości, potem łyżeczka zredukowanych jeżyn  z rondelka, potem znowu ciasto. Wypełniamy w ten sposób do brzegu papilotki, a wierzch posypujemy cukrem zmieszanym ze skórką z cytryny, Pieczemy 20 minut aż się zezłocą. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika odstwaiamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz 
Pstrykała: Aga

Blackberry muffins
You will need:
  • 40 grams sugar
  • 1 lemon zest
Mix the sugar and zest in a small bowl and set aside

  • 500 grams blackberries + 1tablespoon
  • 380  grams flour
  • 1 teaspoon salt
  • 2 and a half baking powder
  • 330 grams sugar + 1 tablespoon
  • 2 eggs
  • 120 grams butter melted
  • 250 ml buttermilk
  • 30 ml oil

   Preheat the ovet to 220 Celcius degrees and prepare muffin pan. I used paper muffin liners.

   Put 250 grams of blackberries and one tablespoon of sugar into a saucepan and bring to simmer over medium heat. Cook, stirring from time to time, until berries have broken down a little bit and the mixture thicken. It last about 10 minutes. Set it aside at room temperature and cool.
  In one big bowl whisk the flour, baking powder and salt. In another bowl whisk 330 grams of sugar and eggs till combined. Slowly add the butter, oil and buttermilk. Then add the liquid ingredients to the dry ones and using rubber spatula mix until combined. Add remaining blackberries (250 grams)and carefully fold them into the batter, Remember not to overmix.
   Spoon the batter into the prepared muffin pan. Fill muffin cups half and top with the teaspoon of berry mixture. Then spoon  the remaining batter. Fill the cups completely. Sprinkle the muffins with the lemon sugar.
   Bake for about  20 minutes until golden. Cool slightly and transfer to a wire rack.


Text:Aga       






2 komentarze: