środa, 6 sierpnia 2014

Odwracane ciastojeżynowe z patelni - Blackberry upside down skillet cake




   Ci z Was, którzy podglądają nas na Twarzoksiążce, pamiętają zapewne, że chwaliliśmy się jakiś czas temu, szalonym urodzajem na jeżyny z jakim w tym roku mamy do czynienia. W tej sytuacji nie może dziwić, że na blogu pojawiają się przepisy z jeżynami w roli głównej. 





   A swoją drogą, to tych jeżyn jest aż podejrzanie dużo. W odległości jakichś stu metrów od naszego domu, biegnie polna droga, tak się składa, że idealnie z zachodu na wschód. Co oczywiste z jednej strony jest przy niej świetna, południowa ekspozycja. Krzewy, które właśnie z tej strony rosną, są po prostu obsypane owocami. Nie trzeba się nawet schylać, czy odgarniać kolczastych gałęzi, bo na wysokości wzroku i łatwo dostępne, owoców jest tyle, że nie wiadomo, po który sięgnąć najpierw.

   No i jak w takiej sytuacji nie robić jeżynowych przysmaków. Aga co chwila wynajduje lub wymyśla coś innego (oczywiście przepisy będą się pojawiać sukcesywnie na blogu), a ja wstawiłem już dwa balony wina :)
   Przepis na to ciasto nie jest niestety naszego autorstwa, bo wymyśliła go niezawodna Sarah Carey (warto się zainteresować, jeśli jakimś cudem, nie znacie), ale nie mamy wątpliwości, że tym razem warto się nim z Wami podzielić. To, że ciasto jest pyszne, to sprawa oczywista. Jest jednak jeszcze jeden szczegół, który sprawia, że jest wyjątkowe. Otóż zdecydowanie, jest to najszybsze do wykonania ciasto, jakie jedliśmy. Ostatnio Aga zrobiła je, kiedy ja wieczorem czytałem dzieciom przed snem... kilkanaście minut...

For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
  • 225 gramów mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 180 gramów masła w temperaturze pokojowej
  • 160 gramów cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 125 ml. mleka, również ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 120 gramów masła
  • 70 gramów brązowego cukru
  • 650 gramów jeżyn

   
   Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gdy się grzeje, mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misie ucieramy 180 gramów masła, z cukrem, skórką z cytryny i jajami (które dodajemy stopniowo, po jednym). Następnie do cukrowo-maślanej masy dodajemy połowę składników suchych i połowę mleka. Mieszamy dokładnie i dodajemy resztę mąki i mleka... znowu mieszamy i odstawiamy.
   Resztę czynności robimy na patelni o średnicy 29 cm. (to średnica na górze, przy krawędzi patelni, jeśli mówilibyśmy o średnicy dna, to byłoby to 22 cm.). Roztapiamy masło, i rozsmarowujemy je na całej patelni z bokami włącznie. Wsypujemy brązowy cukier, przesmażamy przez 30 sekund, tak żeby się trochę stopił i zaczął bąblować. Kiedy tak się stanie, wsypujemy jeżyny. Wyłączamy ogień pod patelnią a jeżyny układamy w jednej warstwie. Przekładamy na owoce ciasto i rozprowadzamy je w miarę równo. Wkładamy do pieca i pieczemy przez około 40 minut, dopóki nie będzie ładnie zezłocone. Wyjmujemy z pieca, dajemy odpocząć 5 minut. Po tym czasie nożem oddzielamy brzegi, przykrywamy ciasto talerzem i w rękawicach kuchennych, ostrożnie, ale jednym zgrabnym ruchem, odwracamy. Gotowe.

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga
Blackberry skillet cake
You will need:
  • 225 grams flour
  • 1 and 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 180 grams butter, room temperature
  • 160 grams sugar
  • 2 eggs, room temperature
  • 1 lemon zest
  • 125 ml milk, room temperature
  • 120 grams butter
  • 70 grams brown sugar
  • 650 grams blackberries

   Preheat the oven to 180 degrees Celcius. In a medium bowl whisk flour, baking powder and salt. In a big bowl cream butter and sugar and then add eggs, one at a time, and lemon zest. Now add half of the flour mixture and half of milk. Whisk everything together. Then again the remaing flour mixture and the remaing milk.Combine and set aside.
   Heat the 29 cm. skillet and melt butter, (make sure side of the skillet are also greased), add brown sugar and cook it for about 30 seconds to melt the sugar and make everything bubbles. Now it's time to add blackberries. Spread them out in a single layer and turn the heat off. Scrape the batter over the top, spread it so that is evenly over the top of the blackberries. Put it in the oven and bake for about 35- 40 minutes until it's  dark golden brown. After the cake comes out of the oven, let it cool for about 5 minutes. Run a knife around the edges of the skillet, place a plate on top and using hot pads, carefully but with one deft move, turn it upside- down. :)

Text:Aga






6 komentarzy:

  1. Kurcze, chętnie bym Was odwiedziła. Najlepiej z kilkoma wiadrami na te jeżyny :)) I od razu na ciacho wpadnę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności :)
    U mnie też jeżynowy zawrót głowy, i już sama nie wiem, co z nimi robić...

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęściarze, ja za takie przyjemności muszę płacić :)

    OdpowiedzUsuń