wtorek, 27 maja 2014

Czosnkowe spaghetti ze szpinakiem boczkiem, parmezanem i ziołami - Garlic spaghetti with spinach, bacon and parmesan




   Trochę zapuściliśmy bloga, przez zachłyśnięcie się piękną wiosną na wsi. Stąd też, pewnie w najbliższym czasie będą pojawiać się właśnie takie posty. Dania szybkie, łatwe i smaczne, które można przygotować błyskawicznie i wracać do zajęć na świeżym powietrzu. 




   Jak zwykle autorem pomysłu na użycie szpinaku była Aga. Jak niektórzy z Was może wiedzą, ja nie jestem jego wielkim entuzjastą, ale ostatecznie dałem się przekonać. W końcu to ja stałem przy patelni więc musiałem spróbować co z tego wyszło. Broni się... :)

For English version roll down...

Potrzebne będzie: 
  • łyżka masła
  • dwa duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 gramów pociętego w słupki boczku
  • 3 solidne garści młodych liści szpinaku
  • po gałązce świeżego tymianku i rozmarynu
  • pół filiżanki świeżo tartego parmezanu
  • solidna garść spaghetti


   Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie rozgrzewamy masło i rumienimy na nim boczek. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez minutę. Potem posiekane zioła i szpinak. Wszystko przez chwilę przesmażamy, tak żeby liście szpinaku siadły. I już... dodajemy makaron, posypujemy parmezanem, dokładnie mieszamy i zjadamy póki świeże...

Przy garach: Tomasz
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga

Garlic spaghetti with spinach with bacon, spinach and parmesan

You will need:
  • 1 tablespoon butter
  • 2 big cloves minced garlic
  • 150 grams slicen bacon
  • 3 handfuls spinach
  • 1 spring thyme and rosemary
  • half cup grated parmesan
  • pasta
   Star with bringing a pot of water to a boil. Add pasta, cook. Meanwhile in a big pan, heat the butter and fry baon until brown and crispy. Add the garlic. Saute for one minute, add the herbs and cook for one more minute, add spinach and cook until spinach is wilted. Drain and add pasta to the bacon and spinach mixture. Sprinkle with the grated parmesan and mix. Serve and spinkle with thyme and parmesan on the top.

Text: Aga






3 komentarze:

  1. moje ulubione smaki, wykorzystam przepis przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sporządzonego spaghetti jeszcze nie miałem okazji spróbować. Ciekawy jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń