wtorek, 7 stycznia 2014

Chleb na sodzie - Soda bread





   Dosyć nieśmiało podchodziliśmy do tematu własnego chleba. W końcu jednak nadszedł moment, w którym już nie dało się tematu odkładać... Główna przyczyna była taka, że jedna z ostatnich paczek z Amazona zawierała stosowną lekturę (How to bake, Paula Hollywood'a) i teraz nie mamy już wymówki...




   Sukcesywnie będziemy robić różne wypieki z tej książki, bo facet ma naprawdę świetne przepisy. Na początek chleb, który każdego powinien bez problemu przekonać, że pieczenie wcale nie jest dla wybranych. Nie wymaga też nie wiadomo jakich umiejętności, bo zrobienie takiego sodowego chleba jest banalnie proste. Wystarczy waga i miska...


For English version roll down...

Potrzebne będzie:

  • 500 gramów pszennej mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 ml. maślanki

   Mąkę przesiewamy do misy dodajemy sól i sodę, a następnie maślankę. Ciasto zagniatamy w rękach i formujemy z niego kulę, którą następnie rzucamy na wyłożoną papierem blachę. Nacinamy nożem na krzyż prawie do blachy, zostawiając tylko cienką warstwę łączącą cztery ćwiartki. Z wierzchu delikatnie posypujemy mąką i pieczemy przez około 30 minut w 200 stopniach Celsjusza (chodzi o osiągnięcie właściwej, złotej barwy skórki). 
   Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce... Najlepiej oczywiście smakuje tego samego dnia, ale można też zamrozić...

Przy garach: Tomasz
Pstrykała: Aga
Tekst: Tomasz 

Soda bread

You will need:
  • 500 grams plain white flour, plus extra for dusting
  • 1 tablespoon bicarbonate od soda
  • 1,5 tablespoon salt
  • 400 ml buttermilk
   Heat the oven to 200 deegres Celcius and line a baking tray with baking parchment paper.
   Put the flour, soda and salt into the large bowl and mix well, then stir in the buttermilk to form a sticky dough. Put the dough onto a lighlty floured surface and shape it quickly into a ball. Flatten it a bit with your hand.
   Put the dough on the baking tray. Cut it deeply into the quarters, almost but not quite through to the base. Dust with a little flour.
   Bake for about 30 minutes or until it is golden brown. Leave to cool on a wire rack. It is best eaten within a day of baking. It freezes well.

Text: Aga



6 komentarzy:

  1. Wasz pierwszy bochen jest piękny i dodam, że pieczenie chleba to bardzo poważne uzależnienie od, którego nie można się uwolnić:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie na uzależnienie, prawdę mówiąc liczymy :) wiele wskazuje na to, że już niedługo będziemy mieli daleko do piekarni...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładny chlebek. Szukam przepisu na chleb tylko żytni, a już na pewno bez użycia mąki pszennej. Macie tam taki przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my jesteśmy na początku drogi, ale tutaj na pewno znajdziesz odpowiedź http://whiteplate.blogspot.com/p/piekarnia-bakery.html

      Usuń
  4. Jeszcze nie piekłam swojego chleba, ale kusi mnie, oj kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny chleb. Zaryzykowałam z mąki orkiszowej typ 2000 (nie mogę innej pszenicy) i w keksówce. Upiekł się, wyrósł ładnie, jest smaczny i nie wysycha zbyt szybko. To duży plus!

    OdpowiedzUsuń