niedziela, 19 sierpnia 2012

Mrożony rabarbar





   Jak pewnie zauważyliście, w weekendy zwykle nie publikujemy przepisów. Trochę z chęci odetchnięcia, trochę po to żeby nie przesadzać. Nazbierało się jednak sporo tematów, które sensu stricto nie są przepisami, ale jednak warto o nich napisać, bo mogą się w kuchni przydać. Pomyśleliśmy więc, że zrobimy dla nich osobną kategorię (Patenty) i będziemy, od czasu do czasu, wrzucać je właśnie w weekendy.



   Na pierwszy ogień pójdzie patent na mrożenie rabarbaru. Lubimy rabarbar całą rodziną i zawsze dziwiło nas, że ludzie doceniają go tylko wczesną wiosną. Teraz trudno go nawet kupić. Pewnie wynika to z faktu, że rabarbar zwykle jest pierwszy na przednówku. Potem już wybór owoców jest ogromy i o rabarbarze wszyscy zapominają. A zapominać nie warto, bo on równie dobrze smakuje zimą jak i w kwietniu.
   Żeby go do zimy przechować wcale nie potrzeba wiele wysiłku. Wystarczy jeden zabieg, przed włożeniem go do zamrażarki. Trzeba zahartować łodygi najpierw we wrzącej, a potem w zimnej wodzie, zanurzając je po prostu na chwilkę. Oczywiście najpierw należy oczyścić je ze zbędnego łyka. Po hartowaniu łodygi porcjujemy i mrozimy zawinięte w folię. My zrobiliśmy porcje po 250 gramów, bo tyle jednorazowo potrzebujemy do muffinów z rabarbarem, a to jest główny kierunek wykorzystania rabarbaru w naszej kuchni.
   Ten sposób podpowiedział nam magazyn Kuchnia.



7 komentarzy:

  1. Szkoda że na tę poradę trafiłam już po zamrożeniu rabarbaru, ale będzie jak znalazł na przyszły rok .

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent, szkoda, że u mnie w zamrażarce nie ma raczej miejsca na to cudo :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy po hartowaniu,kroimy w kosteczkę? Czy zamrażamy całe łodygi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też tak robię, dzięki mrożeniu możemy cieszyć się rabarbarowym smakiem w środku zimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my sieroty wpadliśmy na to dopiero w tym sezonie... Ale teraz zapewne wejdzie do stałego repertuaru, a my będziemy po raz kolejny gratulować sobie decyzji o zakupie dużej zamrażarki :)

      Usuń