poniedziałek, 23 lipca 2012

Chłodnik z borówki amerykańskiej




   Tych borówek wszędzie ostatnio pełno, ale w tak egzotycznym połączeniu nie jedliśmy ich chyba nigdy. Motywacji znowu dostarczyło zmęczenie tradycyjnymi sposobami podawania więc tym razem spróbowaliśmy troszeczkę inaczej. A że specjaliści od meteo zapowiadają powrót upałów, więc chłodnik powinien się w sam raz nadać. 





Potrzebne będzie:

  • 3 szklanki umytych borówek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 400 ml. (duża puszka) mleczka kokosowego
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • szczypta soli
   Przygotowanie, jak w przypadku większości naszych przepisów, jest banalnie proste. Do rondla wrzucamy borówki, cukier, sok z limonki, skórkę z cytryny i sól. Zalewamy całość połową szklanki wody, zagotowujemy i przez 10 minut dusimy pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, studzimy, a potem chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dodajemy roztrzepane w misce mleczko kokosowe, całość mieszamy i dekorujemy wiórkami kokosowymi. I tyle. Efekt jest wart wypróbowania.

Przy garach: Aga 
Pstrykała: Aga





3 komentarze: