poniedziałek, 18 czerwca 2012

Sałata z melonem, granatem i prosciutto



   Dzisiaj sałatkowo i delikatnie. Nic tak dobrze nie motywuje do przygotowania konkretnego dania, jak leżące w lodówce produkty, z którymi trzeba coś zrobić. W tym przypadku chodzi o melona i granat, które trafiły do nas przypadkiem, za pośrednictwem mamy Agi. Wymyśliliśmy dla nich takie zastosowanie i z czystym sumieniem możemy polecić każdemu. 




Potrzebne będzie:
  • owoc granatu
  • główka rzymskiej sałaty (może być też mieszanka sałat)
  • czerwona cebula (jeśli macie, można zastąpić cukrową)
  • połowa melona
  • osiem plasterków szynki parmeńskiej
  • dwie łyżki soku z pomarańczy
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • trzy łyżki oliwy
  • dwie łyżeczki musztardy
  • pieprz
   Granat dzielimy na pół, z jednej części wyciskamy sok, z drugiej wyjmujemy w całości nasiona. Sałatę myjemy i suszymy, a cebulę kroimy na cienkie talarki. Melona obieramy i kroimy na plastry. 
   Osobno przygotowujemy dressing mieszając w słoiku sok pomarańczowy, limonkowy, ocet winny, oliwę i musztardę. 
   Na talerzach układamy sałatę, melona, cebulę i nasiona granatu. Polewamy dressingiem, a na wierzchu układamy plastry szynki. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








5 komentarzy:

  1. Dziękuje za polecenie. Sałatka wygląda świeżo i pięknie. Super kreatywny pomysł :)

    Genialne zdjęcie z kotem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Tchuschka bardzo chętnie występuje w naszych sesjach foto... zobacz tutaj: http://nakrachymspodzie.blogspot.com/2012/03/krem-z-pomidorow-i-bazylii-z-mascarpone.html
      i tutaj:
      http://nakrachymspodzie.blogspot.com/2012/05/muffiny-rabarbarowe-z-cynamonowym.html

      Usuń
  2. ale piekna - wyglada idealnie :) smakuje napewno tez :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna,kolorowa i świetnie smakuje.Przetestowałam ją już parę razy

    OdpowiedzUsuń