środa, 13 czerwca 2012

Niezawodny biszkopt rzucany

   Potrzebny nam podkład do truskawkowego tortu w postaci posta z przepisem na biszkopt. Ten akurat, robimy dzięki autorce bloga Moje Wypieki i zgodnie z tym, co jest napisane w tytule jest on niezawodny.
   Drugi przymiotnik z tytułu posta, też znalazł się tam nieprzypadkowo. Ostatnim etapem przygotowania, jest upuszczenie ciasta, płasko, z wysokości mniej więcej pół metra. Chodzi o to, żeby pozbyć się z niego nadmiaru powietrza. Brzmi trochę nieprawdopodobnie, ale naprawdę działa.



   Ten biszkopt można również przygotować w wersji kakaowej, jeśli akurat pasuje to do tortu, który robicie. Opisywaliśmy jak to zrobić tutaj.

Potrzebne będzie:
  • pięć jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
   Obie mąki mieszamy i przesiewamy do misy. W osobnej misie ubijamy na sztywną pianę białka jaj. Kiedy jest gotowa, zaczynamy stopniowo dodawać cukier, cały czas energicznie mieszając. Po cukrze dodajemy pojedynczo żółtka jaj i nadal mieszamy. Na koniec dodajemy mąki i tym razem bardzo delikatnie mieszamy, wolno pracującym mikserem.
   Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach Celsjusza (sprawdzamy patyczkiem oczywiście). My piekliśmy w tortownicy o średnicy 25 cm. i, jak widać na zdjęciach, ciasto wyrosło do wysokości formy. Spokojnie wyszły z niego trzy blaty do tortu. 
   Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto wyjmujemy z piekarnika i w formie upuszczamy na podłogę z wysokości około pół metra. Następnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozwalamy stopniowo ostygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu, odcinając najpierw nożykiem brzegi od kołnierza formy.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga



9 komentarzy:

  1. Też zawsze piekę ten biszkopt :) Jest idealny i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja w zasadzie nie piekę ciast, ale przepis mnie zachęcił :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. och, biszkopt wygląda wspaniale! idealnie delikatny, lekki i puszysty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wygląda idealnie. Fajnie że go wstawiłaś, mojemu zawsze czegoś brakowało. Kradnę przepis i wykorzystam jak tylko nadarzy się okazja.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten twój biszkopt nie wychodzi, badziewny przepis, zawiodłem się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Etam... z całym szacunkiem, ale pitulisz... robiłam go wielokrotnie i zawsze wychodził... spróbuj czytać przepis ze zrozumieniem i się do niego zastosuj... I poszukaj w sobie odwagi, żeby krytykę, podpisywać nazwiskiem...

      Usuń
    2. Robiłam go już z 15 razy i zawsze wyszedł idealny, przepis jest super prosty i niezawodny, ale trzeba się do niego zastosować :P

      Usuń
  6. Jest super i zawsze wychodzi!

    OdpowiedzUsuń