Z przyczyn dla mnie nieznanych, jest sporo osób, które nie lubią brokułów. Ta odsłona powinna przekonać nawet największych sceptyków. Zwłaszcza dodatek sera ricotta świetnie tu pasuje. A odkąd kropkowana sieć sklepów osiedlowych wprowadziła go do oferty, można nawet łatwo kupić.
Potrzebne będzie:
- pokrojony brokuł
- pokrojony por
- dwa rozgniecione ząbki czosnku
- 50 gramów masła
- 4 szklanki bulionu
- łyżka soku z cytryny
- 125 gramów sera ricotta (plus do dekoracji)
- sól i pieprz ile kto lubi
- garść uprażonych na suchej patelni płatków migdałów i sezamu
W głębokim rondlu szklimy na maśle pory z czosnkiem. Dodajemy brokuły i bulion, i gotujemy aż warzywa będą miękkie (około 10 minut). Następnie miksujemy na krem, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Odrobinę zupy przelewamy do osobnej miseczki, miksujemy z ricottą, a następnie wlewamy z powrotem do rondla.
Obowiązkowo dekorujemy przed podaniem uprażonymi płatkami migdałów i sezamem. Ładnie wygląda też otarta z cytryny skórka.
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
Ja tam lubie, a zupy-kremy na ich bazie sa jednym z moich ulubionych sposobow na to warzywko!
OdpowiedzUsuńBrokuły - pycha. Tego zdania jest nawet moja 4 - latka. W zupie krem sprawdza się doskonale, zwłąszcza jeśli dodać coś do zabielenia np. ricottę właśnie.Pozdr.
OdpowiedzUsuńnasza dwu-latka też nie ma wątpliwości :)
UsuńZupka krem pyszna. Chyba najlepsza, jaką do tej pory jadłam. Mojej prawie dwuletniej córce bardzo smakowała. Ze względu na córcię, zamiast sera ricotta dodałam serka naturalnego Bieluch. Wyszło pysznie.
OdpowiedzUsuńSpróbuj też z ricottą, to delikatny serek nie powinien nikomu zaszkodzić... nasze maluchy w każdym razie się zajadają i problemów potem nie ma :)
OdpowiedzUsuń