niedziela, 25 marca 2012

Polędwiczki z ptasiego truchełka w parmezanowej panierce



   Na dwie porcje potrzebnych jest około 10 polędwiczek kurzych. Pewnie nie wszyscy wiedzą co to takiego - ja jeszcze niedawno nie wiedziałem - więc wyjaśniam. Polędwiczki kurze to ten kawałek, który jest przy piersi od spodu... takie luźniejsze trochę niż pierś mięso. Fajne w nich jest to, że w przeciwieństwie do piersi nie są suche. Nie wszędzie da się je kupić, ale warto poszukać, zwłaszcza w specjalistycznych sklepach drobiarskich. 





Potrzebne będzie:


  • 10 polędwiczek kurzych
  • garść startego na drobnej tarce parmezanu 
  • garść tartej bułki
  • roztrzepane jajo

   Mieszamy bułkę z parmezanem. Polędwiczki lekko rozbijamy ręką, solimy, pieprzymy, obtaczamy najpierw w jajku, a potem w parmezanowej panierce. Smażymy na oliwie krótko i intensywnie. Podajemy z ziemniakami i brokułem z poprzedniego posta. 


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga








1 komentarz:

  1. musze przyobserwować, czy faktycznie jest rożnica pomiędzy "plędwiczkami" a resztą piersi z kurczaka. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń