piątek, 16 marca 2012

Duszona kapusta pekińska z zielonym groszkiem





   Niby przystawka, ale jednak interesująca. Robi się łatwo i szybko, a świetnie pasuje do różnych dań głównych. Polecamy.






Potrzebne będzie:

  • mała kapusta pekińska
  • średniej wielkości cebula
  • 200 gramów zielonego, mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • szklanka bulionu drobiowego


   Cebulę szklimy na tłuszczu, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodajemy pokrojoną dość drobno kapustę, mieszamy i przez chwilę smażymy z cebulą. Następnie wrzucamy groszek i znowu mieszamy, czekamy aż składniki lekko usiądą. Dodajemy bulion, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy dopóki wszystkie składniki nie zmiękną. Jeśli bulion nie odparuje w tym czasie, to na koniec otwieramy na chwilę garnek, tak żeby efekt nie miał konsystencji zupy tylko raczej bigosu :).


Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga





1 komentarz: