Niby przystawka, ale jednak interesująca. Robi się łatwo i szybko, a świetnie pasuje do różnych dań głównych. Polecamy.
Potrzebne będzie:
- mała kapusta pekińska
- średniej wielkości cebula
- 200 gramów zielonego, mrożonego groszku
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- szklanka bulionu drobiowego
Cebulę szklimy na tłuszczu, nie dopuszczając do zbrązowienia. Dodajemy pokrojoną dość drobno kapustę, mieszamy i przez chwilę smażymy z cebulą. Następnie wrzucamy groszek i znowu mieszamy, czekamy aż składniki lekko usiądą. Dodajemy bulion, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy dopóki wszystkie składniki nie zmiękną. Jeśli bulion nie odparuje w tym czasie, to na koniec otwieramy na chwilę garnek, tak żeby efekt nie miał konsystencji zupy tylko raczej bigosu :).
Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga
hmmmm... moja ulubiona kapustka :))))
OdpowiedzUsuń