poniedziałek, 5 marca 2012

Błyskawiczne ciasto czekoladowe




Jakkolwiek wariacko by to nie brzmiało, możliwe jest przygotowanie pysznego ciasta czekoladowego w pięć minut, przy minimalnym nakładzie pracy. I w tym czasie mieści się mniej więcej dwuminutowe "pieczenie" w mikrofalówce. A co najciekawsze, to ciasto jest nie tylko jadalne ale nawet pyszne...
Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.





Potrzebne będzie:

  • jajko
  • trzy łyżki mleka
  • trzy łyżki oleju
  • trzy łyżki nutelli 
  • trzy łyżki cukru
  • dwie i pół łyżki kakao
  • cztery łyżki mąki
  • szczypta soli
Do kubka wbijamy i roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko, mieszamy, a potem nutellę i ponownie mieszamy na gładką masę. Teraz kolej na cukier, kakao i sól. Dodajemy cały czas mieszając. Na końcu mąkę i znowu mieszamy na gładko. I to tyle... "pieczenie" w mikrofalówce przy mocy 900 W. zajmuje niecałe dwie minuty, a efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania.

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga




1 komentarz:

  1. świetne ciasto, polecam wszystkim którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotownie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń